Ook in ‘Under the Bridge’ valt het onverstoorbare gezicht van Lily Gladstone op

Het eerste wat we van Lily Gladstone zien in de misdaadserie Under The Bridge is dat ze zwetend de bokszak bewerkt in de garage, terwijl haar broer en vader haar uitdagen. Stoere vrouw in mannenwereld met een onverstoorbaar, breed gezicht dat rust en waardigheid uitstraalt. In de achtdelige serie speelt Gladstone een politieagent in het Canadese stadje Victoria die de vermissing van een 14-jarig Indiaas meisje onderzoekt, samen met een schrijfster die op de zaak stuit. De 14-jarige lijkt slachtoffer van een groep meiden uit het plaatselijke tehuis. Echt gebeurd.

De 37-jarige Gladstone is een a-typische opkomende ster in Hollywood. Ze is bekend van haar rol in Martin Scorsese’s film Killers of the Flower Moon (2023). Daarin speelde zij een Osage-vrouw die slachtoffer wordt van een wit complot om via moord en huwelijk de inheemse bevolking van hun olie-rechten te beroven. Ook in die film valt haar onverstoorbare gezicht op, waarop zij subtiel van alles laat raden, meestal: ik lijd maar ik blijf staan.

Gladstone debuteerde in 2012 in Jimmy P: Psychotherapy of a Plains Indian, ze trok voor het eerst bredere aandacht in Certain Women (2016), waarin ze de stalknecht speelde die iets moois krijgt met de invaljuf (Kristen Stewart). De verfijnde indie-film werkt vanuit het vrouwelijk perspectief, net als Under the Bridge. Ze zat ook in een aantal afleveringen van Reservation Dogs, een comedyserie over het leven in een indianenreservaat die opviel doordat ze was gemaakt door inheemse Amerikanen.

De actrice is zelf opgegroeid in het Blackfeet-reservaat in Montana. Haar vader is deels NiMíiPuu en deels Siksikaitsitapi, haar witte moeder stimuleerde haar om de Blackfeet-taal te leren. Als kind was ze gek van Star Wars, ze wilde graag actrice worden zodat ze een Ewok kon spelen. Nu speelt ze vaak een vrouw met een inheemse achtergrond, al hoedt ze zich voor stereotype rollen. Ze gaf toneelles aan inheemse kinderen in Seattle en is betrokken bij de emancipatie van de inheemse Amerikaanse volkeren.

Haar werk als actrice ziet ze ook als deel van de emancipatiestrijd. Zij was dit jaar de allereerste Indiaanse Amerikaan die een Golden Globe won, de eerste die een SAG Award won, en de eerste die werd genomineerd voor een Oscar. Bij de Golden Globes zei ze: „Deze historische bekroning is niet alleen voor mij. Ze is voor ieder reservaatkind, ieder inheems kind wiens droom het is om zichzelf gerepresenteerd te zien, om onze verhalen verteld te zien worden door onszelf.” Tegen het Britse filmblad Empire zei ze over haar afkomst: „95 procent van ons is uitgeroeid en wij zijn er nog. Dus als één van ons komt bovendrijven en zijn verhaal doet, verandert dat al het beeld dat mensen van ons hebben. Zodra we een podium op stappen, is dat al activisme.”

Moordzaak

Haar nieuwste serie, Under The Bridge is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rebecca Godfrey over een echte moordzaak uit 1997. Het onderzoek van de schrijfster en de politieagent vormt het raamwerk van de serie. Deze bijzondere zaak kreeg in Canada en de VS veel aandacht. De werkelijkheid lijkt hier sterk op het uitgangspunt van vele misdaadseries: een alleenstaande vrouw (Riley Keough) keert terug naar haar geboorteplaats in de provincie, stuit op een moordmysterie en raakt betrokken. Zelf heeft ze er ook nog een onvoltooid verleden liggen.

Bijzonder aan de serie is dat de zaak zich afspeelt in de verwarrende wereld der pubers waardoor de daders bijna automatisch ook slachtoffers zijn. Treiterende meiden zijn er genoeg in films en series, van Assepoester tot Mean Girls, en soms loopt dat pesten dramatisch af voor de gepeste of de pesters. De kunst is om je mee te laten voelen met de laatsten.

Beeld Disney

Anders dan in Gladstone’s andere rollen lijkt afkomst hier geen rol te spelen. Totdat de agent op het eind ontdekt dat ze een inheemse Métis is – door de overheid gedwongen weggehaald uit haar familie en geadopteerd door witte ouders. Dat is een verwijzing naar de Sixties Scoop, een groot Canadees schandaal van de afgelopen jaren, waar de laatste serie of film ook nog niet over gemaakt is.

Under the Bridge is vanaf woensdag 10 juli te zien op Disney+.