Franse justitie opent onderzoek naar illegale financiering presidentscampagne Le Pen in 2022

Het Franse OM heeft afgelopen week een gerechtelijk onderzoek geopend naar mogelijke illegale financiering van de campagne van Marine Le Pen tijdens de presidentsverkiezingen van 2022. Dat melden Franse media dinsdagmiddag.  Het onderzoek werd in gang gezet naar aanleiding van een rapport van de Nationale Commissie voor Campagnerekeningen en Politieke Financiering (CNCCFP) van afgelopen jaar, waarin volgens persbureau AFP ook meerdere presidentskandidaten werden genoemd. 

Het parket van Parijs heeft de partij in het vizier genomen vanwege onder meer het aangaan van illegale leningen, verduistering, fraude en valsheid in geschrifte. Het is niet duidelijk wat de precieze aard van de onregelmatigheden zijn. Marine Le Pen zou in totaal zo’n 11,5 miljoen euro hebben uitgegeven bij haar campagne in 2022. De uiteindelijke verkiezingen verloor ze in de tweede ronde van de huidige president Emmanuel Macron.

De radicaal-rechtse partij van Le Pen, Rassemblement National (RN), leed afgelopen zondag met lijsttrekker Jordan Bardella tegen alle verwachtingen in een pijnlijke verkiezingsnederlaag bij de parlementsverkiezingen.

Vergrootglas

Het rapport van de CNCCFP, waarin alle presidentskandidaten op basis van hun partijdeclaraties worden doorgelicht, is bedoeld om te kunnen beoordelen of de partijen recht hebben op een terugbetaling van de campagnekosten. Houden de kandidaten zich niet aan de regels, zoals bij de partij van Le Pen mogelijk het geval is, dan kan de commissie overgaan tot een verlaging van die vergoeding. In het strengste geval, zoals bij RN is gebeurd, worden juridische stappen ondernomen. 

Het is niet de eerste keer dat Le Pen met haar partij onder het vergrootglas van de Franse justitie ligt. In september van dit jaar moet ze zich samen met 24 andere partijgenoten verantwoorden voor de rechter vanwege verduistering van Europese fondsen gekoppeld aan de beloning van assistenten van Europarlementariërs tussen 2004 en 2016. Le Pen en haar partij hebben eerder alle beschuldigingen in verband met illegale campagnefinanciering ontkend.


Lees ook

Links won onverwachts in Frankrijk, maar de jonge alliantie NFP heeft een hoog loszandgehalte

Het Place de la République in Parijs was zondagavond gevuld met aanhangers van het linkse blok Nouveau Front Populaire, dat onverwachts als grootste uit de peilingen kwam.