Werknemers leggen werk drie dagen neer bij vakbondmijdend Samsung

Duizenden werknemers van Samsung Electronics legden maandag het werk neer in Zuid-Korea. Daarmee gaven ze het startschot voor een staking die drie dagen moet duren. Vakbond National Samsung Electronics Union (NSEU) zegt dat ruim 6.500 mensen meedoen met de staking.

Ongeveer de helft van dat aantal mensen is maandag in de stromende regen bijeengekomen voor een protest bij een chipfabriek ten zuiden van Seoul. Gekleed in zwarte regenjassen roepen ze met gebalde vuist strijdleuzen. De actievoerders hebben een rode band om het hoofd geknoopt met daarop de woorden „algehele staking”.

De medewerkers voeren actie voor hogere lonen en meer verlofdagen. Daarnaast hekelen ze de manier waarop bonussen worden toegekend binnen het concern, die niet transparant genoeg zou zijn en voordeliger uitpakt voor managers dan voor uitvoerend personeel.

Het is de eerste staking in het 55-jarige bestaan van de elektronicafabrikant. Begin juni voerden werknemers wel al een lichtere actie: vakbondsleden namen toen collectief een vrije dag op.

Tegenwerken van vakbonden

Samsung is bepaald geen vakbondsbolwerk. De fabrikant heeft de vorming van werknemersverenigingen decennialang tegengewerkt. De grondlegger van het conglomeraat, Lee Byung-chull, zei dat erkenning van vakbonden door Samsung „over zijn lijk” zou gebeuren. Lee overleed in 1987. Pas in 2020 beloofde Samsung een einde te maken aan het antivakbondsbeleid. Vakbond NSEU zegt inmiddels dertigduizend leden te hebben, een kwart van alle medewerkers bij de elektronicadivisie van het bedrijf.

De stakers hopen dat de actie de chipproductie raakt en de werknemerswensen zo kracht bijzet. De vakbond hintte al op grootschaligere vervolgacties als het conglomeraat niet tegemoetkomt aan de eisen.

Samsung zegt echter dat de productie niet heeft geleden onder de actie. De fabrieken van ’s werelds grootste maker van geheugenchips en smartphones zijn in hoge mate geautomatiseerd. De beursnotering van Samsung sloot de handelsdag 0,3% in de plus af. Meer zorgen zijn er over de vraag wat de werkonderbreking met Samsungs imago doet en of de onrust kan leiden tot meer acties in de techsector.

Fors hogere winstprognose

Afgelopen vrijdag publiceerde het concern positieve prognosecijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Daaruit kwam een forse stijging in de operationele winst naar voren: 10.400 miljard won (6,9 miljard euro), wel 15 keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is beter dan analisten hadden verwacht.

Die stijging valt deels te verklaren door een dip in de vraag naar geheugenchips vorig jaar, toen consumenten de hand op de knip hielden na de coronapandemie en minder elektronica aanschaften. Door de huidige hype rond kunstmatige intelligentie (AI) is die vraag nu flink gestegen. Die geheugenchips zijn namelijk nodig voor de hardware en datacentra die schuilgaan achter chatbots en andere AI-diensten.

Verkoopcijfers ten spijt zijn beursanalisten toch bezorgd dat Samsung op AI-gebied niet mee kan komen met de top. Twee concurrenten, het eveneens Koreaanse SK Hynix en het Amerikaanse Micron, mogen namelijk een specifiek soort geavanceerde geheugenchips leveren aan Nvidia, de maker van videokaarten die het brein vormen van veel AI-systemen. Ook Samsung wil leveren aan Nvidia en zo een graantje meepikken van het ongekende succes van dat bedrijf, maar tot dusver voldoen de Samsung-chips niet aan de eisen die Nvidia stelt.


Lees ook

En toen was Nvidia ineens het waardevolste bedrijf ter wereld. Wat zegt dat?

Topman Jensen Huang van Nvidia.