Tientallen doden bij massale Russische raketaanvallen op Oekraïense steden

Een van de zwaarste Russische raketaanvallen op Oekraïense steden in maanden heeft maandag aan zeker 36 mensen het leven gekost. Meer dan honderd burgers raakten gewond.

De Russen vielen onder meer de steden Kyiv, Kryvy Rih, Dnipro, Kramatorsk, Slovjansk en Pokrovsk aan, met 38 ballistische raketten en kruisvluchtwapens. Op beelden vanuit het centrum van Kyiv waren zware explosies te zien en te horen. Volgens de Oekraïense luchtmacht werden dertig raketten onderschept, maar ook de brokstukken van de neergehaalde projectielen richtten schade aan.

President Volodymyr Zelensky riep de rest van de wereld op Oekraïne te helpen tegen de „Russische terroristen”. Volgens hem „zou de hele wereld al zijn vastberadenheid moeten gebruiken om eindelijk een einde te maken aan de Russische aanvallen”. Zelensky riep de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op bijeen te komen, en zei dat Oekraïne de aanvallen zal vergelden.

Kinderziekenhuis

In de hoofdstad Kyiv was de schade enorm na een van de zwaarste raketaanvallen sinds de grootscheepse Russische invasie in Oekraïne, aldus burgemeester Vitali Klytsjko. Bij de aanvallen vielen volgens de autoriteiten in de hoofdstad zeker 21 doden en raakten 65 mensen gewond. In Kyiv vielen vooral ’s ochtends veel slachtoffers toen het Ochmatdyt Kinderziekenhuis werd geraakt door raketten. Een deel van het gebouw stortte in. Het Ochmatdyt, geopend in 1894, is het grootste medisch centrum voor kinderen in Oekraïne.

Onder de dreiging van nieuwe Russische aanvallen zocht medisch personeel van het ziekenhuis samen met hulpverleners en burgers in de puinhopen naar slachtoffers en overlevenden. Bij de aanval vielen hier volgens de autoriteiten zeker vijf doden. In het ziekenhuis worden onder meer jonge kankerpatiënten behandeld. Veel patiëntjes moesten worden geëvacueerd en in de buitenlucht worden verzorgd.

Een verslaggever van persbureau Reuters zag hoe ouders met hun baby’s over straat liepen, huilend en aangeslagen. „We hoorden een explosie, en daarna regende het brokstukken”, zei Svitlana Kravtsjenko tegen Reuters. Haar baby van twee maanden bleef ongedeerd. „Het was doodeng. Ik kon niet ademhalen. Ik probeerde mijn baby te beschermen. Ik probeerde hem te bedekken met een doek, zodat hij kon ademhalen.”

Medisch personeel tussen het puin van het kinderziekenhuis in Kyiv.
Foto Roman Pilipey/AFP
Reddingwerkers na de aanval op het kinderziekenhuis in Kyiv.
Foto Gleb Garanich/Reuters
Een kind wordt het ziekenhuis uitgedragen na de raketaanval van maandagochtend.
Foto Gleb Garanich/Reuters
Een patiënt van het kinderziekenhuis die gewond is geraakt bij de aanval, wordt verzorgd.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
De schade in het kinderziekenhuis in aanzienlijk.
Foto Evgeniy Maloletka/AP
Gezinnen zoeken dekking in de kelder van het kinderziekenhuis na de Russische raketaanval.
Foto Roman Pilipey/AFP
Hulpverleners bij het getroffen kinderziekenhuis in Kyiv.
Foto Evgeniy Maloletka/AP

Elektriciteitsnetwerk

Verder werden in Kyiv opnieuw verscheidene elektriciteitscentrales aangevallen. Bij eerdere Russische aanvallen werd de afgelopen maanden al een groot gedeelte van de Oekraïense stroomvoorziening uitgeschakeld. Vorige maand was Oekraïne al gedwongen meer stroom te importeren dan in het hele jaar 2023.

Ook in andere steden vielen veel slachtoffers als gevolg van de Russische aanvallen, die werden uitgevoerd met verschillende typen raketten, waaronder hypersonische.

In Kryvy Rih, de geboortestad van Zelensky, vielen zeker elf doden en raakten bijna vijftig burgers gewond. In Kramatorsk, in de regio Donetsk, kwamen drie mensen om het leven. Ook in Dnipro werd een persoon gedood en vielen twaalf gewonden.

Volgens het Russische ministerie van Defensie waren de doelwitten van de aanvallen Oekraïense defensievoorzieningen en militaire bases.


Lees ook

In één week achthonderd glijbommen op Oekraïne: Zelensky wil toestemming om Russische vliegvelden aan te vallen

Een postdistributiecentrum in Charkiv werd zondag aangevallen met een Russische glijbom. Daarbij viel een dode en raakten negen mensen gewond.

In Kryvyi Rih, de geboortestad van Zelensky, is een appartementencomplex getroffen.
Foto Mykola Synelnykov/Reuters

Mede door een ernstig tekort aan luchtverdedigingssystemen in Oekraïne richten Russische aanvallen met drones, raketten en glijbommen dit jaar enorme schade aan in en rond de Oekraïense steden en aan Oekraïense verdedigingslinies. Om de troepen aan het front en in de steden beter te kunnen beschermen smacht het land naar de komst van tientallen toegezegde F-16-jachtvliegtuigen van westerse bondgenoten, en naar geavanceerde luchtafweersystemen, zoals Patriots. Enkele landen, waaronder Nederland en Duitsland, hebben recent toegezegd meer Patriot-batterijen naar Oekraïne te sturen.


Lees ook

Veel verliezen, weinig terreinwinst: Rusland profiteert nauwelijks van verzwakte Oekraïense krijgsmacht

Het kruis van de lokale kerk in Bohorodytsjne ligt tussen het puin, na een Russische aanval op het dorp in de regio Donetsk in april dit jaar.

Zondag zei de nieuwe Nederlandse minister van Defensie, Ruben Brekelmans (VVD), tijdens een bezoek aan Oekraïne dat de Nederlandse onderdelen voor een Patriot-installatie „binnen enkele weken” worden geleverd. Over de levering van de beloofde F-16’s wilde hij geen mededelingen doen, behalve dat zij „op korte termijn” naar Oekraïne gaan.

Verontwaardiging

Onder de bondgenoten van Oekraïne is met verontwaardiging gereageerd op de Russische aanvallen. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken, Gabrielius Landsbergis, schreef op X: „Poetin groet de NAVO-top door een kinderziekenhuis te bombarderen, alsof er enige opheldering nodig was over de vraag waarom Oekraïne nu alle mogelijke steun moet krijgen, en echte veiligheidsgaranties in de toekomst.”

Landsbergis refereert aan de NAVO-top die dinsdag in Washington begint en tot en met donderdag duurt. Oekraïne wil graag lid worden van de NAVO, maar zal dat op korte termijn niet voor elkaar krijgen. De NAVO-landen vormen wel de belangrijkste bondgenoten van Oekraïne. Zij kwamen vorige week overeen Oekraïne ook volgend jaar militair te steunen met een pakket ter waarde van 40 miljard euro. In Washington zullen de leiders van de NAVO-lidstaten naar verwachting formeel instemmen met het pakket.

Volgens de kabinetschef van president Zelensky, Andri Jermak, moet in Washington in elk geval worden gesproken over de westerse micro-elektronica die de Russen nodig hebben voor hun langeafstandsraketten. Volgens Jermak bevat de KH-101-raket die maandagochtend het kinderziekenhuis in Kyiv trof „tientallen micro-elektronica geproduceerd in NAVO-landen”. Volgens hem laat de bloedige aanval zien dat het „noodzakelijk is de toestroom van micro-elektronica te blokkeren”.

Een vrouw treurt om een omgekomen familielid na de aanval op Kyiv.
Foto Valentyn Ogirenko/Reuters
De schade in Kyiv is aanzienlijk.
Foto Valentyn Ogirenko/Reuters

Naschrift: dit bericht is in de loop van maandag geactualiseerd naar aanleiding van bijgestelde aantallen slachtoffers.