Franse verkiezingsuitslag: zucht van verlichting bij politieke bondgenoten, scepsis bij beleggers

De verkiezingsnederlaag van radicaal-rechts in de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen zondag werd bij Franse bondgenoten onthaald met een zucht van verlichting. De linkse alliantie Nouveau Front Populaire werd zondag de grootste, gevolgd door het kamp van president Emmanuel Macron. Het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen en haar beoogde premier Jordan Bardella, dat in de peilingen nog leek af te stevenen op een overwinning, leed een pijnlijke nederlaag.


Lees ook

Links blok NFP wint verrassend Franse parlementsverkiezingen

Aanhangers van de hard-linkse partij La France Insoumise reageerden zondagavond in Parijs opgetogen op de eerste exit-poll.

Een belangrijkste stress-indicator over de Franse staatsschuld, het verschil in rente tussen Franse en Duitse staatsleningen, kroop maandagochtend iets omhoog, van 0,68 naar 0,71 procentpunt. Deze zogeheten spread ligt nog op een relatief hoog niveau: nog maar enkele weken geleden lag deze rond de 0,5 procentpunt. Het duidt op blijvende onzekerheid op de markten over de Franse overheidsbegroting. De koers van de euro ten opzichte van de dollar liet maandag amper beweging zien.

Op de beurzen, waar de afgelopen weken bezorgdheid heerste over de plannen van links én radicaal-rechts, werd licht negatief gereageerd. Die plannen om fors meer geld uit te geven en om de hervormingen van de Franse president Emmanuel Macron terug te draaien, zouden de Franse overheidsfinanciën onhoudbaar kunnen maken. De hoofdindex van de beurs van Parijs, de CAC40, opende maandagochtend 0,4 procent lager.

De algemene tendens in de internationale politiek was dan weer positief. Verschillende Europese leiders gaven woorden aan een collectief gevoel van opluchting dat de dreiging van een extreemrechts Frans beleid voor nu is afgewend. „In Parijs enthousiasme, in Moskou teleurstelling, in Kiev opluchting. Genoeg om gelukkig te zijn in Warschau”, aldus oud-voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, en inmiddels opnieuw Pools premier. 

De partij van de Spaanse premier Pedro Sánchez feliciteerde de linkse alliantie in Frankrijk met haar verkiezingszege en het weerhouden van extreemrechts van de politieke macht.

Volgens Nils Schmid, partijgenoot van bondskanselier Olaf Scholz bij de sociaaldemocraten, is het ergste vermeden. Al plaatst hij een kanttekening door te stellen dat een rommelige coalitievorming, die nu voorspeld wordt, Europa weleens hoofdpijn zou kunnen bezorgen. „Macron is politiek verzwakt. (…) Het vormen van een regering zal ingewikkeld zijn”.

‘Muur opgetrokken’

Het linkse front haalde zondag in de Franse Assemblée Nationale geen absolute meerderheid, waardoor plannen lastiger uit te voeren zijn. Macrons alliantie Ensemble scoorde beter dan verwacht en is waarschijnlijk nodig voor politieke meerderheden. Bovendien dreigt bij het linkse blok de komende tijd interne verdeeldheid op te spelen bij de coalitievorming.

In Griekenland keek Nikos Androulakis, partijleider van de socialistische PASOK-partij met bewondering hoe het Franse volk „een muur had opgetrokken tegen extreemrechts, racisme en onverdraagzaamheid”. Met de verkiezingsuitslag zouden de „tijdloze principes” van de Franse Republiek —  vrijheid, gelijkheid en broederschap — bewaakt blijven.

De Colombiaanse president Gustavo Petro ontving de uitslag in Frankrijk positief.  „Er zijn veldslagen die maar een paar dagen duren, maar die het lot van de mensheid bepalen. Frankrijk heeft zo’n gevecht meegemaakt”.