Na Rusland en Oekraïne bezoekt Viktor Orbán nu ook China

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft zondag een verrassingsbezoek gebracht aan China en president Xi Jinping. Op X deelt de Hongaar twee foto’s van het bezoek, waarbij hij schrijft „peace mission 3.0”. Daarmee doelt de premier op twee recentere bezoeken aan Rusland en Oekraïne als onderdeel van een „vredesmissie”.

Wat er besproken is tussen de president en premier is onduidelijk. Twee maanden eerder bezocht Xi Boedapest nog. „China is een sleutelmacht voor vrede tussen Rusland en Oekraïne”, schrijft Orbán op X. Het is het derde staatsbezoek van Orbán in een week, tevens zijn eerste week als voorzitter van de Europese Unie. Sinds vorige week maandag bekleedt Hongarije het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Vanuit de EU wordt met argusogen naar zijn bezoeken gekeken. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei dat het bezoek van Orbán aan Moskou „uitsluitend plaatsvindt in het kader van de bilaterale betrekkingen tussen Hongarije en Rusland” en dat de premier geen mandaat heeft ontvangen voor het bezoek van de EU-raad. En de Litouwse president Gitanas Nauseda zei na het bezoek aan Rusland dat wie echt vrede zoekt, geen hand schudt met „een bloedige dictator”. Orbán reist maandag naar de Verenigde Staten. Op Instagram plaatst de premier een video van een opstijgend vliegtuig met daarbij de tekst: „volgende halte Washington”.


Lees ook

EU zet zich schrap voor zes maanden met Hongarije aan het roer

De Hongaarse premier Viktor Orbán trakteert Commissievoorzitter Ursula von der Leyen op zijn befaamde handkus.