Gematigde kandidaat Pezeshkian wint presidentsverkiezingen Iran

Masoud Pezeshkian, een relatief gematigde kandidaat die heeft gehint op hervormingen in Iran, heeft vrijdag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het land gewonnen. Van de ruim 30 miljoen uitgebrachte stemmen kreeg Pezeshkian er ruim 17 miljoen, fors meer dan zijn rivaal, de conservatieve hardliner Saeed Jalili. Jalili kreeg zo’n 13 miljoen stemmen.

Nadat geen van de vier kandidaten vorige week vrijdag in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen een meerderheid in de wacht sleepte, ging de tweede ronde tussen Pezeshkian en Jalili. Waar in de eerste ronde een historisch laag aantal van 24 miljoen mensen hun stem uitbrachten, was dat een week later fors meer.

De presidentsverkiezingen werden uitgeschreven na de onverwachte dood van Ebrahim Raisi, de Iraanse preisdent die in mei omkwam bij een helikopterongeluk. Ruim 61 miljoen Iraniërs mochten stemmen, maar een groot deel onthield zich van de stemming vanwege het lage vertrouwen dat er is in het Iraanse regime. Autoriteiten besloten vrijdag de stembussen tot middernacht open te houden, in plaats van tot 18.00 uur, om te zorgen dat meer mensen kwamen opdraven.


Lees ook

Iran kan een hervormer als president krijgen, maar brengt dat ook verandering?

Presidentskandidaat Masoud Pezeshkian wuift naar zijn aanhangers tijdens een campagnebijeenkomst in Teheran. Naast vijf conservatieve kandidaten is hij de enige hervormingsgezinde die mag deelnemen aan de Iraanse presidentsverkiezingen.