Geld verdienen? Trek eens wat vaker de stekker uit je zonnepanelen

Geld betalen als je stroom teruglevert, dat is vanaf deze zomer praktijk. Moet je je zonnepanelen dus maar uitzetten als je op vakantie gaat? Een rondje langs de experts.


Illustratie Roel Venderbosch

Nee, het is het geen beste zomer tot nu toe. Toch sneuvelde het Nederlandse duurzaamheidsrecord al: de eerste helft van dit jaar kwam 53 procent van alle gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Daarvan komt een vijfde van zonne-energie, dankzij de salderingsregeling. Dat is een riante vergoeding voor de drie miljoen Nederlandse huishoudens die zonnestroom opwekken. De regeling werd in 2004 ingevoerd om de terugverdientijd van zonnepanelen te verkleinen. Ze stopt in 2027, wegens (te) groot succes.

Saldering is een fictieve spaarpot; goedkope stroom die je in de zomer opwekt kun je wegstrepen tegen dure stroom in de winter. Dat kost de elektriciteitsleverancier geld. Bijkomend probleem: de meerderheid van de zonnepanelen ligt op het zuiden (voor de hoogste opbrengst) en dat kan onbalans veroorzaken. Vraag en aanbod lopen op het stroomnet dan uit elkaar, vooral in de middag. Het kost ook geld om die onbalans op te lossen.

Jarenlang smeerden energiemaatschappijen de onbalanskosten en salderingsverliezen uit over al hun klanten, maar aan die oneerlijke situatie komt een einde. Zonnepaneelbezitters met een vast contract moeten geld betalen zodra ze stroom terugleveren, nu ook bij grote energiemaatschappijen.

Neem de rekenvoorbeelden van Eneco: leveren je zonnepanelen meer stroom terug dan je zelf verbruikt, dan betaal je daarvoor 11,5 cent per kWh. Vattenfall en Essent rekenen per 1 juli een teruglevertarief, verdeeld in ‘schalen’. Je krijgt nog wel een vergoedinkje voor elke extra kWh (kilowattuur) die je, na aftrek van saldering, aan het net leverde. Het gevolg van deze aanpassingen: de standaardtarieven dalen. En daarvan profiteren alle klanten.

Verschil van dag en nacht

De elektriciteitsrekening verandert in hogere wiskunde, toch is de les simpel, vindt Sanne de Boer, analist energietransitie bij RaboResearch. Het teruglevertarief is geen boete maar een stimulans om eigen stroom te gebruiken op het moment dat je het opwekt.

Om slim stroomverbruik aan te moedigen rekent Greenchoice bijvoorbeeld overdag een lager tarief dan ’s nachts – het omgekeerde van wat gebruikelijk was. De standaardtip: laat rond het middaguur de vaatwasser en de wasmachine draaien. Of laad je elektrische auto op (nu 5 procent van alle auto’s in Nederland). Dat kan met apps, maar het werkt ook – voorbeeld uit de eigen praktijk – met een hybride stekkerauto en een schakelklok van de Blokker.

Expert Dennis van der Meij van Solar-engineering heeft een zwak voor zulke ‘low-tech’ oplosssingen. Zijn tip: gebruik je zonnestroom om overdag een boiler met water te verwarmen, waarmee het hele gezin ’s avonds kan douchen. De boiler fungeert als een accu waarin je energie opslaat. Dat is veel goedkoper dan een elektrische auto of een thuisaccu.

Zo’n thuisbatterij betaalt zich terug als je actief handelt in stroom. Je hebt daarvoor een dynamisch energiecontract nodig, waarbij de stroomprijzen per uur verschillen. Je slaat stroom op als de prijzen laag of negatief zijn en levert terug als de prijzen oplopen. Dat vergt wel een investering van duizenden euro’s en ruimte in huis – maatje wasmachine. Slapend rijk word je er niet van: onafhankelijke onderzoekers betwijfelen of thuisaccu’s ooit renderen.

Trek de stekker eruit

Als je je eigen stroom niet kunt verbruiken of opslaan, kun je overwegen de stekker uit je zonnepanelen te trekken, om terugleverkosten te mijden. Geen gek idee, als je op vakantie gaat en er niemand in huis is om de vaatwasser aan te zetten of de auto in te pluggen. Aan de andere kant; het gaat maar om een paar dubbeltjes per dag.

Sommige mensen met een dynamisch contract (4 procent van de Nederlandse huishoudens) en eigen zonnepanelen zetten bewust hun omvormer uit – het apparaat dat zonne-energie omzet in bruikbare stroom. Ze dimmen het systeem tijdens de uren met negatieve energieprijzen, dan draaien de panelen niet op volle kracht.

In een land dat al twintig jaar gewend is aan saldering voelt dat als ‘zonde’ – alsof je kostbare stroom weggooit – maar het voorkomt juist een hogere rekening. Een amendement in de nieuwe Energiewet (deze week in de Eerste Kamer) beschermt huishoudens tegen negatieve energieprijzen. Wie teruglevert, krijgt altijd een ‘redelijke vergoeding’, ook voor waardeloze stroom. Zo’n garantie levert wel kosten op, die de energieleveranciers zullen uitsmeren over alle klanten. Net als bij de saldering.

Sommige energieleveranciers betalen tegenwoordig hun klanten om te helpen onbalans in het netwerk tegen te gaan. Je verdient dan een bonus als je je auto oplaadt of je zonnepanelen even uitschakelt. Energiespecialist Zonneplan doet dat op afstand voor je, zodat je niet zelf gaat lopen knutselen.

Al te bruut afschakelen is niet goed voor je apparatuur, maar soms schakelt de omvormer zichzelf uit, ter beveiliging. Dennis van der Meij legt dat fenomeen uit door stroom met water te vergelijken. „Als je water terug de kraan in wilt pompen, dan moet de druk hoger zijn dan de druk van wat er uit de waterkraan komt. Dat geldt ook voor elektriciteit: om stroom te leveren aan het net moet de spanning in je omvormer hoger zijn dan op het net.”

Zodra op een zonnige dag het stroomnet in de wijk vol zit, loopt de spanning in de omvormer op om terug te kunnen leveren. Boven de 253 volt schakelt het systeem uit, om schade aan apparaten in huis te voorkomen.

Dwarsliggers gezocht

De zonnepanelenleggers klagen dat de saldering stopt en de markt inzakt. Voor consumenten is dit juist het perfecte moment om te investeren in zonnestroom, vindt Isabelle van der Ende van Milieu Centraal: je kunt nog twee jaar van saldering profiteren en door de lage aanschafprijs heb je het snel terugverdiend. Per vierkante meter is een zonnepaneel inmiddels goedkoper dan een houten schutting in je tuin, rekent Dennis van der Meij voor.

Leg je al je panelen op het zuiden, dan dreigen wel die terugleverkosten. Kies je voor een noord, oost en/of west ligging, dan spreid je de opbrengst over de hele dag, niet alleen het middaguur. Dan lever je terug op momenten dat er meer vraag is naar elektriciteit en je consumeert automatisch zelf meer zonnestroom. Zo kun je ‘s zomers de avondmaaltijd koken op eigen stroom, dat smaakt extra lekker. Volgens Van der Meij zouden meer mensen hun panelen dwars moet leggen. „Vraag anders je aannemer of-ie je huis een kwartslag wil draaien.”

Sanne de Boer denkt dat de stroomprijzen uiteindelijk meer afhankelijk zullen worden van windenergie. Haar sommetje: er staat nu voor 4,5 gigawatt aan windmolens op zee, in 2032 moet het 21 gigawatt zijn, in 2050 70 gigawatt. Als het dan hard gaat waaien, dalen de prijzen vanzelf of worden zelfs negatief. Hoe dwars je je panelen ook legt, dan moet alsnog de stekker eruit.