Huisartsenketen Co-Med failliet verklaard

Het hart van huisartsenketen Co-Med is vrijdag op eigen verzoek failliet verklaard. De rechter in Maastricht sprak het faillissement uit van Co-Med Zorg BV, het bedrijfsonderdeel van waaruit alle huisartsenpraktijken van Co-Med geleid worden.

Het bankroet komt niet onverwacht. Nadat zorgverzekeraars de geldkraan naar het bedrijf dicht hadden gedraaid, was het een kwestie van tijd voordat de huisartsenketen om zou vallen. Volgens de rechtbank zijn er 87 medewerkers betrokken. Het bedrijf was tot voor kort zeer winstgevend. Op 13 miljoen euro omzet maakte de keten van huisartsen vorig jaar 2 miljoen euro winst.

Maandenlang

Patiënten hadden de laatste weken al geen toegang meer tot huisartsen van Co-Med. Sinds 21 juni waren de meeste praktijken van het bedrijf al onbereikbaar en gesloten. Wel bestaan er groeiende zorgen over de patiëntendossiers, waar artsen en patiënten moeilijk inzage in krijgen.

De inspectie heeft Co-Med vorige week „bevolen” de inzage in dossiers mogelijk te maken en de organisatie eerder deze week „verplicht” om andere huisartsen inzage in de personeelsdossiers te geven. Maar de vraag is hoe realistisch die eisen zijn voor een keten die al zijn deuren sloot en nu failliet is verklaard.

De financiële situatie van Co-Med is snel verslechterd nadat zorgverzekeraars hun handen van het bedrijf aftrokken. Huisartsen krijgen een vast bedrag voor het aantal ingeschreven patiënten in hun praktijk. Iedere drie maanden betalen de verzekeraars dat geld vooruit. Door het besluit van de verzekeraars miste Co-Med vorige week de overmaking van minstens een miljoen euro aan voor te schieten onkosten.

Het is onduidelijk in hoeverre andere schuldeisers benadeeld worden door de faillissementsaanvraag door Co-Med zelf. Diverse oud-medewerkers keken uit naar een faillissementszitting van 16 juli aanstaande, waar hun verzoek om een bankroet zou worden behandeld omdat Co-Med al maandenlang hun rekeningen niet betaalt. Maar deze zitting gaat niet door.

De vaste woordvoerder van Co-Med zegt al weken niet meer werkzaam te zijn voor het bedrijf

De rechtbank heeft twee curatoren benoemd. Zij zullen op vrijdag nog spreken met het bestuur van het failliete bedrijf, met zorgverzekeraars en twee toezichthouders, de inspectie en de NZa, om een „plan van aanpak” te maken voor de meest urgente kwesties.

Co-Med was niet bereikbaar voor een reactie. De vaste woordvoerder van Co-Med zegt al weken niet meer werkzaam te zijn voor het bedrijf en wilde de situatie verder niet toelichten.