Na een infectie met het coronavirus kan een immuunreactie jarenlang aanhouden

Het immuunsysteem kan na een infectie met het coronavirus SARS-CoV-2 nog lang ontregeld zijn. Tot ruim twee jaar na een infectie zijn er in allerlei organen, waaronder het ruggenmerg en de darmwand, veel geactiveerde immuuncellen te vinden, meer dan bij niet-geïnfecteerde mensen. En bij mensen met langdurige klachten na een infectie (long covid) hangt die immuunreactie zelfs samen met het orgaan dat problemen geeft, zoals de longen. Ook is tot ruim twee jaar na de infectie actief virus in de darmen te vinden.

Dat wijst een Amerikaanse studie uit waarvoor 24 deelnemers tot 30 maanden na een coronavirusinfectie een speciaal type scan van hun hele lichaam lieten maken waarop actieve immuuncellen zichtbaar zijn. De studie verscheen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine.

Long covid (ook wel: postcovidsyndroom) raakt naar schatting 90.000 mensen in Nederland; zij hebben drie maanden na een infectie last van bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, geheugenproblemen, kortademigheid, uitputting na inspanning, maag-darmklachten, abnormale hartslag of spierpijn – de klachten variëren per persoon en houden maanden tot jaren aan. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO definieert long covid als klachten die binnen drie maanden na infectie zijn ontstaan en minstens twee maanden aanhouden en waarvoor geen andere verklaring is.


Lees ook

Dave Jonkers had werk, hobby’s, een sociaal leven. En toen kreeg hij long covid

Dave Jonker: „Ik weet nu niet hoe mijn toekomst eruitziet en of ik volgend jaar misschien toch aan het werk moet, terwijl het niet voelt alsof ik dat kan.”

Welke biologische mechanismen al die klachten veroorzaken is niet duidelijk. Er zijn aanwijzingen, vooral in het bloed, dat een ontregeld immuunsysteem een rol speelt, mogelijk door achtergebleven virusdeeltjes, maar of dit inderdaad de klachten veroorzaakt is nog een raadsel. De nieuwe studie laat zien dat zelfs een milde corona-infectie tot een langdurige immuunreactie in allerlei weefsels kan leiden, en dat het coronavirus nog jaren aanwezig kan blijven in het lijf.

Herpes in zenuwknopen

Veel virussen kunnen zich na een infectie blijven ophouden op specifieke plekken in het lijf, zoals herpesvirussen in zenuwknopen. Van het coronavirus is nog niet goed omschreven in welke cellen en weefsels dat gebeurt.

Aan het onderzoek deden 24 mensen mee die een infectie met het coronavirus hadden gehad. Van hen hadden er 18 nog ziekteklachten: 12 al langer dan drie maanden, sommigen zelfs 2,5 jaar. De 6 andere deelnemers hadden geen symptomen meer.

De onderzoekers maakten van elke deelnemer een PET-scan (positron emission tomography ) van het hele lichaam, nadat met een radioactieve merkstof bepaalde actieve witte bloedcellen, T-cellen, waren gemarkeerd. Die cellen reizen heen en weer tussen de bloedbaan en alle weefsels in het lichaam. Ze vernietigen geïnfecteerde cellen en helpen mee bij de productie van antistoffen. De onderzoekers vergeleken de PET-scans met die van zes gezonde mensen, die vóór de pandemie waren gemaakt.

Bij alle 24 deelnemers werden in allerlei organen veel meer actieve T-cellen aangetroffen dan bij de pre-pandemische controlegroep; in bijvoorbeeld klieren, hart en bloedvaten, het ruggenmerg en de hersenstam. Een vaccinatie tegen Covid-19 had geen invloed op die verdeling.

Hoesten of ademtekort

De activatie van T-cellen hing soms samen met het orgaan waarin patiënten klachten ervoeren. Zo waren die cellen alléén in grotere hoeveelheden in de longen en de longslagaderwand te vinden bij mensen die last hadden van benauwdheid, hoesten of ademtekort. Voor darm- en neurocognitieve klachten was geen specifieke activatie te zien in de getroffen organen.

Omdat de onderzoekers bij veel deelnemers actieve T-cellen zagen in de wand van de dikke darm, namen ze bij vijf proefpersonen een biopt om te kijken of achtergebleven virus die immuunreactie wellicht uitlokte. Bij vier van hen detecteerden de onderzoekers inderdaad genetisch materiaal (rna) van het coronavirus in de darmwandcellen, tot bijna twee jaar na de infectie. Ze zagen ook aanwijzingen dat het virus zich nog actief aan het vermeerderen was.

Eerdere studies vonden ook al aanwijzingen voor achtergebleven virus in allerlei organen, zoals darmen, zenuwweefsel, longen en bloed, maar dit is de eerste keer dat dit na ruim twee jaar is aangetroffen.

De bevindingen spreken met name het idee tegen dat Covid-19 een voorbijgaande acute infectie is, schrijven de auteurs. De studie laat zien dat het immuunsysteem soms jarenlang geactiveerd blijft en dat een blijvend reservoir van virusdeeltjes tot zo’n disfunctionele respons kan leiden.


Lees ook

Speuren naar de verklaring voor long covid

Speuren naar de verklaring voor long covid