Gemeenteraad stemt tegen stiltecentrum Maharishi in Paarlo

De raad van de Midden-Limburgse gemeente Roerdalen geeft geen groen licht voor een stiltecentrum van vrouwen van de maharishi-organisatie in het buurtschap Paarlo. Een voorstel van B en W om de bestemming van een perceel te veranderen van ‘agrarisch’ in ‘matschappelijk’ om de bouw mogelijk te maken werd woensdag weggestemd.

In het geplande Women’s International Centre for Internal Hapiness and Wellbeing zouden vijftig vrouwen gaan samenleven en mediteren voor rust en vrede. Het stiltecentrum is gelieerd aan de organisatie van Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008), die zijn wereldhoofdkwartier vlakbij in de bossen bij Vlodrop heeft. De maharishi verwierf bekendheid in de jaren zestig door the Beatles en the Rolling Stones.

Bezwaar omwonenden

Omwonenden hadden bezwaar tegen de omvang van het geplande stiltecentrum. Dat zou vele malen groter worden dan de hoeve die ooit op dezelfde plek stond. Bovendien vreesden de mensen in en rond Paarlo de mogelijke vormen die het gebouw kan aannemen. Met het aannemen van het voorstel van B en W was toestemming verleend voor een bepaald bouwvolume en was – bij gebrek aan welstand in het buitengebied – binnen die vastgestelde maten alles mogelijk geweest.

In de gemeenteraad stemde uiteindelijk alleen de fractie Roerstreek Lokaal! voor de plannen. Jan Bruggenthijs, inwoner van Paarlo, noemt het afwijzen van de bouw „een stap in de goede richting. Maar de Maharishi-organisatie heeft veel geld en kan best weleens naar de rechter stappen. Al hoop ik dat projectleider Conny Postel zich houdt aan eerdere uitspraken tegen NRC.” Daar liet ze doorschemeren dat de plannen bij veel weerstand „in het collectieve bewustzijn” misschien wel definitief zouden worden afgeblazen.

Postel zegt dat dit nu ook haar persoonlijke gevoel is, maar dat ze er niet alleen over gaat. „Volgende week bekijken we daarom alle opties en ook de daaraan verbonden kosten.”