Opinie | De langstudeerboete is alleen een probleem voor de lakse student

Vanaf het studiejaar 2026-2027 moeten studenten in het hoger onderwijs (hbo en wo) die meer dan een jaar uitlopen met hun studie 3.000 euro per extra studiejaar betalen. Deze langstudeerboete komt bovenop het reguliere collegegeld van 2.530 euro per jaar. Een verhoging van boetes kan zelden op enthousiasme rekenen en ook nu is de kritiek niet mals. Critici vrezen voor krappere financiën, verslechterd mentaal welzijn en minder participatie van studenten in de maatschappij.

EenVandaag peilde dat een kwart van de studenten die hun studie zelf betalen overweegt te stoppen vanwege de langstudeerboete. Maar hoe erg is het dat we mogelijk een klein deel van de theoretisch opgeleide arbeidskrachten verliezen?

Jaarlijks betalen studenten ‘slechts’ 2.530 euro collegegeld. Slechts, omdat het totale instellingsgeld zo’n 12.000 euro bedraagt. Het verschil wordt betaald door de belastingbetaler. Voor een deel investeren we in de toekomst, maar een ander deel wordt weggegooid aan studies waar nauwelijks banen voor zijn op de arbeidsmarkt. Welke maatschappelijke meerwaarde hebben studies als Gender and Diversity studies en Vrijetijdskunde?

Arbeidsmarkt

Ondertussen vraagt de arbeidsmarkt om een ander soort studenten: de techniek, de zorg, de politie, het onderwijs en het leger. Ook iemand als arbeidsmarktonderzoeker Marc van der Meer erkent dat we in Nederland vooral meer praktisch opgeleide werknemers nodig hebben om de welvaartsgroei in Nederland te bevorderen. Desondanks loopt het aantal mbo-studenten volgens het CBS vanaf het schooljaar 2020/2021 steeds verder terug. Minder theoretische arbeidskrachten zijn daarom niet per definitie een probleem. Ze verdwijnen tenslotte niet als arbeidskrachten, maar er is een kans dat ze terugkomen als elektricien.

Verder raakt deze maatregel een groot deel van de studenten niet. De Onderwijsinspectie rapporteerde dat 61 procent van de wo-bachelorstudenten die hun studie begonnen in de periode 2011-2017 ‘gewoon’ een diploma haalden binnen vier jaar. Studenten die binnen vier jaar klaar zijn, lenen gemiddeld ongeveer 25.000 euro. Studenten die zes jaar studeren, lenen nog eens 10.000 extra euro bij. Hoe langer je studeert, hoe hoger je schuld. De toekomst van Nederland start dus met tienduizenden euro’s achterstand. Is studeren dan nog steeds de mooiste tijd van je leven geweest?

Tot slot is het geen gek uitgangspunt dat we studenten geen oneindige tijd geven. Waarom zou de overheid studenten langer moeten financieren dan vijf à zes jaar? Dat zijn voldoende jaren om de meeste wetenschappelijke bachelors en masters af te ronden, uitzonderingen daargelaten.

Studiegrens

Wie door persoonlijke omstandigheden aantoonbaar geen blaam treft, moeten we niet willen bestraffen. Voor dergelijke gevallen kan een uitzonderingsgrond in het leven worden geroepen. Evenals voor langdurende studies, zoals de zes jaar durende specialisatie tot chirurg na de zes jaar studie tot basisarts.

Studeren is een groot voorrecht en het is een ontzettend grote luxe dat studenten in Nederland maar een fractie van het instellingsgeld zelf hoeven te betalen. Een studiegrens, waarna de belastingbetaler deels stopt met jou te financieren, is niet meer dan redelijk.

Het feit is dat theoretisch opgeleide studenten ook veel geld kosten. Terwijl de welvaart van de toekomst door meer mbo’ers moet worden gerealiseerd. Moeten we studenten dan maar laten dobberen in hun eenzame zee? Nee! De rente op studieschuld moet terug naar nul procent, zoals is beloofd door vorige kabinetten. En ook de belofte dat een studieschuld niet mee zou tellen voor een hypotheek, moet gehonoreerd worden. Als laatste moeten de semi-praktische opleidingen, zoals de techniek, zorg, het onderwijs, het leger en de politie, goedkoper (dus aantrekkelijker) gemaakt worden. Kortom: stimuleer de noodzakelijke beroepen en begrens de lakse student.


Lees ook

De groeten met je boete’ roepen honderden studenten in Utrecht

Honderden studenten verzamelden zich in Utrecht om te protesteren tegen de langstudeerboete.


Lees ook

Krijgt de mantelzorger die haar vader met kanker verzorgt straks ook een ‘boete’ als ze studievertraging oploopt?

Mantelzorger Myrthe Faaij met haar vader Nico, in Driebergen-Rijsenburg.