Bosnische kunstenaar Selma Selman wint ABN Amro Kunstprijs 2024

‘Als je een kunstenaar van de Balkan bent, gaan ze er buiten de Balkan meteen vanuit dat je werk altijd over de oorlog gaat.” Dat was hoe kunstenaar Selma Selman drie jaar geleden haar positie als Bosnische kunstenaar typeerde. Voor haar speelt haar Roma-afkomst minstens een even grote rol. Het is precies wat de jury van de ABN Amro Kunstprijs voor vrouwelijk talent in Nederland aanspreekt in het werk van Selman. Aan Selman is woensdag de twaalfde ABN AMRO Kunstprijs toegekend. Ze is volgens de jury „een inspirerende kunstenaar wier werk heldhaftig is én kwetsbaar, overweldigend én intiem.”

Selman, geboren in 1991 in Bihac (Bosnië en Herzegovina), behaalde een bachelor schilderkunst aan de Universiteit van Banja Luka en een master Visual en Performing Arts aan de Universiteit van Syracuse (NY). Ze valt op met haar Paintings on Metal, waarop ze het leven van zichzelf en haar familie verbeeldde. Haar werk is een reactie op het patriarchale systeem waarin ze opgroeide. Ook in haar performances becommentarieert ze dat leven, met een vaste rol voor de vrouw, die soms niet eens de ruimte krijgt een eigen identiteit te vormen.

Voorbeelden zijn de performances met titels Selfportraits 1, 2 en 3. Daarin hakt ze in op een wasmachine (het eerste zelfportret), stofzuigers (tweede) en sloopt ze met haar vader en broers (ze komt uit een familie van schroothandelaren) een Mercedes (derde zelfportret). De eerste twee staan symbool voor het werktuig van de vrouw, de derde voor het kapitalisme. De drie vormen een groot contrast met haar geweldloze tien minuten durende performance Viva La Vida, waarin ze – in een lange jurk op een geweven vloerkleed zittend – traag een watermeloen leegeet. De combinatie van de drie – Roma jurk, Balkankleed, kwetsbare meloen – tonen de combinatie van afkomst en geboorteland.

Defend Yourself

Behalve haar afkomst wordt ook de oorlog in het voormalige Joegoslavië verwerkt. Bij de kunstmanifestatie Manifesta twee jaar geleden in Kosovo, had ze een performance waarin ze een half uur achter elkaar herhaalde ‘You Have No Idea!’ Ze schreeuwde het, zei het gelaten – en de toeschouwers beseften andermaal dat ze inderdaad geen idee hebben hoe het is om op te groeien tijdens een oorlog of om tot een minderheidsgroep te horen. In een andere performance confronteert ze het publiek door vlakbij ze te gaan staan terwijl ze bokshandschoenen aan heeft en zichzelf tegen het hoofd stoten uitdeelt terwijl ze ‘Defend Yourself’ schreeuwt.

Haar kunst belichaamt de strijd tegen onderdrukking, vastgeroeste waarden uit het verleden, trauma’s en geweld. De jury schrijft over haar werk: „Het zijn confronterende acties, waarmee ze op verschillende niveaus vragen stelt over economische structuren, minderheden en sociale verwachtingen.” Daarnaast prijst de jury Selman voor de manier waarop ze haar werk inzet om de positie van vrouwen en meisjes in de Roma-gemeenschap te verbeteren. Vanaf januari krijgt Selman, die tot 2023 resident was bij de Rijksakademie in Amsterdam, een solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam en in de ABN Amro Kunstruimte op de Zuidas. Ook wordt er door de bank werk aangekocht voor de kunstcollectie.