De Maharishi-beweging wil uitbreiden op het platteland, maar inwoners van Paarlo vrezen voor een drie etages hoog ‘toverpaleis’

‘Meditatie is een techniek om los te laten, een methode om het zenuwstelsel te reinigen. Vergelijk het met je lichaam wassen”, legt Conny Postel uit. „Collectieve meditatie maakt energetische krachten los, die de omgeving gunstig beïnvloeden: minder misdaad, minder ongelukken, meer vrede.”

Projectleider Postel vertelt dat ongeveer vijftig vrouwen precies dit gaan doen in het Women’s International Centre for Internal Hapiness and Wellbeing. Dat stiltecentrum moet verrijzen in Paarlo, een buurtschap in de gemeente Roerdalen.

Nog steeds hoor je geluiden over ons als ‘Zoiets wil je toch niet naast je hebben?’

Conny Postel
projectleider van Maharishi-organisatie

Maar op deze rustige plek op het Midden-Limburgse platteland zijn de bewoners niet zo overtuigd van de weldadige effecten van het nieuwe complex. Ze zien het vooral als verknoeiing van het cultuurlandschap. Als iets kolossaals direct naast het Natura 2000-gebied Roerdal. Marianne Strous-Nass zou er vanuit haar huis direct op uitkijken. „Nu is alles groen. Straks zien we vooral steen en als het donker wordt vooral veel licht.”

De gemeenteraad van Roerdalen buigt zich woensdag over een aanpassing van het bestemmingsplan, die de bouw mogelijk moet maken.

Hoofdkwartier

Het stiltecentrum is gelieerd aan de organisatie van Maharishi Mahesh Yogi (1918-2008), die zijn wereldhoofdkwartier een kilometer of tien verderop in de bossen bij Vlodrop heeft. De Maharishi werkte aanvankelijk vanuit India. Hij werd daar in de jaren zestig bezocht door tal van westerse beroemdheden, onder anderen The Beatles, The Rolling Stones, Mia Farrow, en Clint Eastwood. Vlodrop kwam in 1984 in beeld. De beweging zocht een plek die qua tijdzone gunstig lag tussen India en de VS. De Maharishi woonde zelf jaren in Vlodrop.

Op de veertig hectare van de campus verrijzen nog altijd nieuwe gebouwen. Komende jaren wordt onder meer een spierwitte ‘bezinningstoren’ van 57 meter hoog gebouwd.

Postel denkt dat het verzet tegen het stiltecentrum te maken heeft met de onbekendheid van en vooroordelen over de beweging. „We zijn lange tijd nauwelijks bezig geweest met hoe we overkwamen op de buitenwereld. Nu iets meer. Maar nog steeds hoor je geluiden als ‘Zoiets wil je toch niet naast je hebben?’”

Een standbeeld van een olifant op het terrein van de Maharishi-organisatie in Vlodrop.
Foto Chris Keulen

Hoeve

Paarlonaar Jan Bruggenthijs bezweert dat de omwonenden van het geplande stiltecentrum niets hebben tegen de vrouwen en hun activiteiten. „Wat ze doen, is aan hen. Daar heeft niemand last van. Het was prima geweest als een groep van ongeveer 25 vrouwen, zoals oorspronkelijk gepland, naar hier was gekomen in een gebouw zo groot als het Hemke, de vervallen hoeve die daar stond en die een paar jaar geleden door de maharishi-organisatie is gesloopt. Het gaat ons om het veel grotere bouwvolume waar de gemeente nu groen licht voor wil geven: bijna drie keer zo groot als de oorspronkelijke boerderij. Alleen al het hoofdgebouw wordt minimaal 83 meter lang en drie etages hoog. Dat past hier niet.”

Postel zegt dat de maximale bouwhoogte vanwege de bezwaren van de buurt al met twee meter is verlaagd. „En de oorspronkelijke Vedische architectuur, in lijn met de leer van de Maharishi, is aangepast. En we willen die stijl nog verder verlimburgsen.”

Omwonenden vrezen Efteling-achtige architectuur. In het buitengebied gelden geen welstandsregels. Bruggenthijs: „Na instemming van de raad kunnen ze elk toverpaleis neerzetten wat ze willen.”

‘Aardappelloods’

Wethouder ruimtelijke ordening Ronald Slangen (Roerstreek Lokaal!) vindt het stiltecentrum een passende herbestemming van een agrarisch perceel. Dat het nieuwe complex veel groter wordt dan de oorspronkelijke hoeve, heeft te maken met het bestemmingsplan. „Wij beoordelen wat op grond daarvan mag. En dat had ook een véél grotere aardappelloods kunnen zijn.”

Afgelopen jaren kwamen beide kampen niet echt nader tot elkaar. Onderling contact verliep stroef. Buurtschapbewoner Bruggenthijs over een bewonerssessie in september 2020: „Daar ging het 85 procent van de tijd over hoe geweldig de maharishi is, 15 procent over wat de vrouwen willen gaan doen en maar 5 procent over de bouwplannen.”

Het gaat ons om het veel grotere bouwvolume. Dat hoofdgebouw wordt minimaal 83 meter lang en drie etages hoog

Jan Bruggenthijs
bewoner Paarlo

Woensdag buigt de raad van Roerdalen zich over de plannen. Bruggenthijs durft de afloop niet te voorspellen. „Ik heb wel de indruk dat een deel van de partijen is geschrokken van de vrijbrief die ze afgeven met een eventueel ja. In het vergunde bouwvolume kan dan alles worden neergezet.”

Projectleider Postel is even onzeker over de uitkomst van de raadsvergadering. „Ik blijf hopen. Ik heb er een goed gevoel over, maar dat kan zomaar weer keren. En als in het collectieve bewustzijn zoveel weerstand tegen onze komst zou bestaan, dan moet het misschien zo zijn.”

De boerderij van Marianne Strous (links) met uitzicht op het terrein waar de Maharishi-organisatie het stiltecentrum wil bouwen. Strous (links). Met Jan Bruggenthijs (rechts) en andere inwoners verzet ze zich tegen de plannen van de organisatie.
Foto Chris Keulen



Lees ook

Je cijfers ophalen door ‘even zweven’