Orkaan Beryl verbreekt records en is voorbode van een zwaar orkaanseizoen

De kracht van orkaan Beryl in de Caribische Zee blijft verder toenemen, en is maandagavond opgeschaald naar de zwaarste ‘categorie 5’. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC) in de Verenigde Staten. De orkaan bereikte maandag de eilanden Grenada en Saint Vincent en de Grenadines, die deel uitmaken van de Bovenwindse Eilanden. Beryl is onderweg naar Jamaica.

Een orkaan van categorie 5 heeft aanhoudende windstoten van meer dan 252 kilometer per uur, is volgens het NHC „extreem gevaarlijk” en veroorzaakt „catastrofale schade”. Beryl zwakte maandag even af naar een orkaan van categorie 3, maar inmiddels is de kracht toegenomen met windsnelheden tot 270 kilometer per uur. Bij een orkaan van deze categorie zal een groot deel van sterk gebouwde huizen worden verwoest, waarbij het dak volledig bezwijkt en muren instorten.

Op Grenada is zeker één dode gevallen, meldde premier Dickon Mitchell maandag. „Binnen een half uur werd Carriacou met de grond gelijkgemaakt”, zei hij tijdens een persconferentie. Het dodental kan nog oplopen. De informatievoorziening loopt namelijk achter omdat communicatielijnen eruit liggen op de eilanden Carriacou en Petite Martinique.

Dit weekend groeide Beryl uit tot een orkaan van categorie 4, waarmee records al werden gebroken. Nog nooit ontstond zo vroeg in het orkaanseizoen, van juni tot september, een orkaan van deze kracht in de Atlantische Oceaan. De vroegste orkaan van categorie 4 was Dennis op 8 juli 2005. Emily werd datzelfde jaar op 17 juli de vroegste orkaan van categorie 5.

Voorbode

„Beryl is ongekend vreemd”, zegt orkaanmeteoroloog Jeff Masters tegen persbureau AP. „Ze staat zo ver buiten de verwachtingen uit klimatologie dat je ernaar kijkt en zegt: ‘Hoe is dit in juni gebeurd?”

Klimaat- en orkaanexperts verwachtten maanden geleden al een roerig orkaanseizoen, vergelijkbaar met recordjaren zoals 2005, met orkaan Katrina. Dat komt onder meer door de temperatuur van de zee, die nu al hoger is dan normaal gesproken in september, en door weersfenomeen La Niña. Ook het KNMI verwacht een „ongekend actief orkaanseizoen”.

Op de Nederlandse eilanden in de Caribische Zee is weinig overlast, schreef het Antilliaans Dagblad zondag. De kans op tropische stormomstandigheden is klein, wel kunnen Sint Eustatius, Saba en Bonaire overlast krijgen door zware buien.