Unicef: geweldscrisis verdrijft één Haïtiaans kind per minuut, inmiddels 300.000 kinderen op de vlucht

Het aantal ontheemde kinderen in Haïti is sinds maart met 60 procent toegenomen, vanwege de aanhoudende veiligheidscrisis in het land. Dat meldt de aan de Verenigde Naties verbonden kinderrechtenorganisatie Unicef maandag. In totaal zouden inmiddels 300.000 Haïtiaanse kinderen gedwongen hun huis hebben verlaten door het bendegeweld. Unicef spreekt van één kind per minuut.

Gewapende bendes houden al ruim een jaar verschillende delen van het Caribische land in hun greep. Met ernstig geweld en gecoördineerde aanvallen op politiestations, gevangenissen, de internationale luchthaven, het presidentieel paleis en verschillende ministeries hopen zij de zittende politieke macht omver te werpen. Op meerdere plekken in het land verdrongen bendes politiediensten uit het Haïtiaanse straatbeeld. In hoofdstad Port-au-Prince, waar de problemen het grootst zijn, zou 80 procent van de stad inmiddels in handen zijn van gewapende groepen.

Unicef ziet hoe kinderen op meerdere fronten slachtoffer zijn van het geweld. Naast de noodzaak om te vluchten, vaak zonder familie, dwingt de geweldscrisis hen ook uit de schoolbanken. Ook worden minderjarige Haïtianen blootgesteld aan seksueel geweld en uitbuiting. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zien veel kinderen geen andere mogelijkheid dan zich aan te sluiten bij gewapende groepen.

Diepe politieke crisis

Het toenemende bendegeweld bracht het Caribische land in een diepe politieke crisis en dwong premier Ariel Henry in maart om af te treden. Vanwege die politieke machteloosheid werd eerder onder leiding van Kenia een internationale vredesmacht van de Verenigde Naties opgezet om de „orde in Haïti te herstellen”. Aan die missie, waarvan een eerste vertegenwoordiging afgelopen week in Port-au-Prince aankwam, zouden de Bahama’s, Bangladesh, Barbados, Benin en Tsjaad personeel leveren.

Unicef-directeur Catherine Russell spreekt van een „verwoestende impact” op kinderen. Volgens haar voldoet de huidige internationale steun en financiering niet. „Ontheemde kinderen hebben dringend een veilige en beschermende omgeving nodig.” Naast een veiligheidscrisis houdt ook de al jaren durende humanitaire crisis in Haïti aan. Vóór de geweldscrisis was Haïti, met zo’n 11,5 miljoen inwoners, al een van de armste landen ter wereld. 90 procent van de bevolking leeft in armoede en lijdt onder ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en andere basisgoederen. Volgens Unicef, dat eerder waarschuwde dat het zorgsysteem in het land „op de rand van instorten” staat, hebben drie miljoen kinderen humanitaire hulp nodig.