5G veiling: frequenties snel internet brengen 174 miljoen op

Sneller en betrouwbaarder mobiel internet, ook op propvolle popfestivals of andere drukke plekken. Dat beloven de telecomproviders KPN, Odido (voorheen T-Mobile) en VodafoneZiggo, die na jaren wachten een licentie verwierven voor ‘snelle’ 5G-frequenties. De veiling leverde 174,4 miljoen euro op, maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandag bekend.

‘5G’ – de G staat voor generatie – is een mobiele netwerktechniek die in Nederland tot nu toe alleen beschikbaar is op lagere frequenties. Radiofrequenties gedragen zich zoals geluidsgolven: de lage tonen reiken wel ver, maar bieden weinig bandbreedte om informatie over te brengen. Hogere frequenties komen niet zo ver, maar vervoeren wel meer data.

De veiling ging over de zogeheten middenfrequenties van 3,5 Gigaherz. Die bieden een hogere downloadsnelheid, met topsnelheden van 1 tot 2 gigabit per seconde, als je tenminste een telefoon hebt die daar ook gebruik van maakt en het bijbehorende data-abonnement.

Belangrijker is dat de nieuwste generatie antennes ook meer ‘clients’ – telefoons en andere mobiele apparaten – tegelijk kan bedienen. Daardoor zou het bereik op extreem drukke plekken, zoals festivalterreinen, ook aanmerkelijk beter moeten worden. Met tienduizenden mensen op een kluitje vallen de mobiele netwerken nu vaak uit.

Begonnen op 25 juni

De veiling begon op 25 juni met een startprijs van 169,9 miljoen euro en duurde amper een week. Vergeleken met eerdere frequentieveilingen is de opbrengst bescheiden: in 2020 gingen de frequenties ging voor 1,23 miljard euro van de hand.

Veel ruimte om de prijs op te drijven was er deze keer niet: er waren maar drie deelnemers die elk op maximaal 40 procent van de beschikbare bandbreedte konden bieden (in totaal 400 MHz). Elk van de netwerken heeft 100 MHz verworven, en er is nog eens tweemaal 50 MHz beschikbaar voor industriële toepassingen in het Rotterdamse havengebied of op Schiphol.

Een onmogelijke puzzel

De 5G-veiling liep jarenlange vertraging op omdat het verantwoordelijke ministerie van Economische Zaken en Klimaat de frequentiepuzzel niet gelegd kreeg; er waren te veel bestaande gebruikers die de golflengte van 3,5 GHz al gebruikten voor andere toepassingen.

De vertraging werd deels veroorzaakt door een satellietstation in het Friese Burum, waarmee de inlichtingendiensten gesprekken afluisteren in het Midden-Oosten. Het is al jaren bekend dat het afluisterstation moest wijken voor 5G.

Daarnaast onderhoudt satellietprovider Inmarsat vanuit Burum een nooddienst voor de scheepvaart, ook rond die 3,5 GHz. Die nooddienst mag geen last hebben van nieuwe netwerkfrequenties, oordeelde de rechter in 2021. Dat zorgde voor nieuwe vertraging. Door de nooddienst naar een berg in Griekenland te verhuizen, werd Inmarsats probleem opgelost. Het Rijk betaalde wel een onbekend bedrag mee aan de verhuizing om Inmarsat het laatste zetje te geven. Anders dreigde een boete van Brussel, omdat Nederland te lang op zich liet wachten met snel internet.

Al is de veiling laat, de providers hebben tijd gehad om zich voor te bereiden en veel zendmasten zijn van nieuwe apparatuur voorzien. Odido, met ruim 7 miljoen gebruikers de grootste mobiele provider, denkt begin augustus en mogelijk eind juli de knop deels om te zetten. Odido past wekelijks vijftig tot zestig antennepunten aan – nu zijn 3.000 van de 5.000 zendmasten klaar voor de nieuwe 5G-smaak. Die omschakeling leidde wel tot storingen maar aan het einde van het jaar is de hoge snelheid vrijwel overal in Nederland te behalen.