Tientallen doden door ontploffing in moskee in Pakistaanse stad Peshawar

Explosie De oorzaak van de ontploffing is nog niet duidelijk. Er zijn meer dan honderdvijftig mensen gewond geraakt.

De moskee in Peshawar vlak na de explosie.
De moskee in Peshawar vlak na de explosie.

Foto Maaz Ali/AFP

In de Pakistaanse stad Peshawar is het dodental van de explosie in een moskee maandag opgelopen tot zeker 32 mensen, meldt persbureau Reuters. Daarnaast zijn er meer dan honderdvijftig mensen gewond geraakt. Het dodenaantal blijft oplopen. Volgens de lokale politie liggen meerdere personen onder het puin van de deels ingestorte moskee, waar op het moment van de explosie het middaggebed aan de gang was. De oorzaak van de ontploffing is nog onduidelijk.

De moskee bevindt zich in een zwaarbeveiligd gebied van de stad waar ook het hoofdkantoor van de regionale politie en een antiterrorismeafdeling zijn gevestigd. Een woordvoerder van de lokale politie laat weten een zelfmoordaanslag niet uit te sluiten. Afgelopen maart viel een zelfmoordterrorist van de terreurbeweging Islamitische Staat een sjiitische moskee in Peshawar aan. Die aanslag, waarbij 64 mensen omkwamen, was de dodelijkste in Pakistan sinds 2018.

De premier van Pakistan Shebaz Sharif heeft de mogelijke aanslag sterk veroordeeld. Hij laat daarnaast weten dat „het hele land verenigd staat tegen de dreiging van terrorisme”.