Opinie | Rohingya wacht geen steun, maar racisme

Hanteren we in Maleisië geen dubbele standaard? Dat vroeg mensenrechtenactiviste Lubna Sheikh Ghazali zich eerder dit jaar af. „We scharen ons wel achter de Palestijnse zaak, maar Rohingya-vluchtelingen hebben geen plek in ons land”, sprak ze op een mensenrechtenforum.

Sinds de Israëlische tegenaanval op Gaza gaan burgers in islamitische landen als Maleisië en Indonesië onvermoeibaar de straat op om steun te betuigen aan de Palestijnse zaak. Van oudsher zijn beide landen kritisch over de verdrijving van de Palestijnen uit Palestina en de Israëlische bezettingspolitiek. Voor politici is steun voor Palestijnen synoniem aan electoraal gewin. In het Maleisische parlement gingen recentelijk stemmen op om de asielaanvraag voor Palestijnse vluchtelingen te vereenvoudigen. In Indonesië opperde aankomend president Subianto om duizend Palestijnse scholieren een plek te geven op Javaanse (islamitische) kostscholen.

Weggezet als criminelen

Maar de steunbetuigingen wringen. Want Rohingya-vluchtelingen worden met dezelfde intensiteit weggezet als criminelen. „We moeten ze nu aanpakken, voordat ze groeien als een ziekte”, zegt Mohd Halem, een Maleisische TikTok’er. Het is een van de vele haatberichten. Sinds de start van de genocide op de Rohingya in 2017 zijn bijna een miljoen leden van deze Myanmarese moslimgemeenschap gevlucht naar omringende landen. Er leven momenteel zo’n honderdduizend Rohingya in Maleisië. Illegaal, want er zijn geen mogelijkheden voor asiel. Maleisië heeft, net als Indonesië, het VN-vluchtelingenverdrag niet ondertekend.

Mediaonderzoeker Benjamin Loh constateert dat het medeleven met de Palestijnse zaak heeft geleid tot een vreemde antizionistische kronkel die Rohingya gelijkstelt aan Israëliërs. Zoals Joodse Israëliërs alle Palestijnen zouden willen verdrijven, zouden Rohingya’s Maleisië willen overnemen. Een omvolkingsmythe, die op Maleisische sociale media al enige tijd opgang vindt.

TikTok

Op het mensenrechtenforum brengt Ghazali de aanwezigen in herinnering dat Maleisiërs zeven jaar geleden dezelfde solidariteit toonden voor de Rohingya die ze nu voor de Gazanen voelen. „Die steun is stilgevallen, terwijl de genocide nog altijd plaatsvindt.”

Ook de Maleisische econoom Muhammad Khalid laat van zich horen. Maar zijn oproep op TikTok om alle vluchtelingen in nood, dus ook Rohingya, asielrechten te geven valt niet bij iedereen goed. De Rohingya zouden zich veel sneller vermeerderen dan Maleisiërs, reageren mede-TikTok’ers. Ze zouden er zelf voor hebben gekozen om hun land te verlaten.

Tegen Arabieren, en dus Palestijnen, wordt in landen als Maleisië en Indonesië opgekeken

Dergelijke reacties hebben steeds vaker een racistische ondertoon, schrijft Aqil Haziq, een journalist van Channel News Asia (CNA). In 2022 bleek uit onderzoek dat veel Maleisiërs Rohingya’s als vies en onderontwikkeld beschouwen. De respondenten wezen op de donkere huidskleur. Tegen Arabieren, en dus Palestijnen, wordt in landen als Maleisië en Indonesië opgekeken. „Vluchtelingen uit het Midden-Oosten worden vanwege hun lichtere huidskleur en blauwe ogen als waardevollere aanvulling van de natie gezien”, legt onderzoeker Melati Nungsari uit.


Lees ook

Indonesisch schip redt na uren zoeken Rohingya-drenkelingen van omgeslagen boot

Drenkelingen proberen zichzelf in veiligheid te brengen op het gekapseisde schip.

De Maleisische oud-politicus Charles Santiago wijt de toenemende haat aan het gebrek aan vluchtelingenopvangbeleid. Evenals Gazanen kunnen Rohingya-vluchtelingen door oorlogsgeweld geen kant op, zegt hij tegen CNA. Omdat ze in Maleisië geen kans maken op asiel, proberen ze in de illegaliteit te overleven. Hij pleit voor integratie en regulering, zodat Rohingya hun leven in legaliteit kunnen opbouwen. Maleisië moet vluchtelingen niet zien als een veiligheidsprobleem, stelt hij. „De overheid moet uitleggen dat vluchtelingen een bijdrage kunnen leveren aan de Maleisische economie.”

In deze rubriek belichten correspondenten het publieke debat op hun standplaats.