Het zou een unicum zijn binnen de Europese Unie. Mogelijk prijkt er op de groen-witte shirts van voetbalclub Ferencváros, genoemd naar een wijk in het zuiden van de Hongaarse hoofdstad Boedapest, binnenkort een blauw, cyrillisch logo met een vlammetje: dat van Gazprom.
Hongaarse media meldden eind april dat de club en het Russische gasbedrijf in een ver stadium van onderhandelingen waren over een sponsordeal. Dat is onder het Europese sanctieregime niet verboden, maar op zijn minst opmerkelijk. De Europese voetbalbond UEFA en de Duitse club Schalke 04 namen daags na de oorlog afstand van het Russische energiebedrijf.
De keuze voor Gazprom als sponsor past in een patroon dat sinds de oorlog steeds zichtbaarder is geworden. Waar ook EU-lidstaten hun banden met het gasbedrijf verbraken sinds de Russische inval in Oekraïne, ruim twee jaar geleden, neemt Hongarije nog steeds evenveel Russisch gas af als daarvoor. Viktor Orbán bracht in 2022 als eerste Europese leider sinds het uitbreken van de oorlog een vriendschappelijk bezoek aan Moskou, voor de begrafenis van oud-Sovjet-leider Michail Gorbatsjov. En een jaar later was Orbán de eerste EU-leider sinds de invasie die handenschuddend met Vladimir Poetin werd gefotografeerd.
Keer op keer benadrukte de Hongaarse premier publiekelijk dat hij goede banden met het Kremlin wilde houden, en steeds opnieuw verzette hij zich tegen Europese sancties. Vorige maand blokkeerde Hongarije nog een Europees plan voor wapensteun aan Oekraïne.
Orbáns houding tegenover Rusland komt niet uit de lucht vallen, zegt Krisztina Lajosi, universitair docent Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in Hongarije. Na de val van de dictatuur in 1989 was Hongarije beducht voor Moskou, dat decennialang in Boedapest communistische leiders in het zadel hield – met behulp van het Rode Leger. Maar Lajosi zag hoe het land zichzelf de afgelopen decennia economisch steeds afhankelijker maakte van Rusland: net als voor de rest van Europa lonkte goedkope Russische energie.
Lees ook
‘Mijn naam is Viktor Orbán, ik word de volgende premier van Hongarije’
Met name premier Ferenc Gyurcsány (2004-2009) stond bekend als vriend van het Kremlin. Hij sloot, net als andere Europese leiders in deze tijd, een aantal langlopende energiedeals met Rusland, zoals voor de aanleg van gaspijpleidingen. „Er zijn destijds grote protesten gehouden tegen Gyurcsány’s beleid, met het verwijt dat hij de Hongaarse economie aan Poetin verkocht én dat hij dit deed zonder toestemming van het parlement”, zegt Lajosi. „Grappig genoeg was het [oppositieleider] Orbán die de demonstraties organiseerde. Maar toen Orbán zelf aan de macht kwam [vanaf 2010], deed hij precies hetzelfde als premier Gyurcsány.”
Russische lening van 10 miljard euro
In 2014 tekende premier Orbán zonder parlementaire goedkeuring een contract met Rosatom, het Russische staatsagentschap voor kernenergie, voor de uitbreiding van een al bestaande Sovjet-kerncentrale in het zuidelijke dorpje Paks. Hongarije ging een lening aan ter waarde van meer dan 10 miljard euro. Rusland zou de twee nieuwe reactoren bouwen. Die moeten vanwege veiligheidseisen de oude reactoren vervangen, die nu zo’n 40 procent van de in Hongarije verbruikte elektriciteit leveren.
Door de jaren heen werd Hongarije sterk afhankelijk van Russische energie: voor de grootscheepse invasie in Oekraïne kwam 80 procent van het gas en 65 procent van de olie uit Rusland. Terwijl de rest van de EU sinds de oorlog hard op zoek ging naar andere energiebronnen, veranderde de Hongaarse energie-import nauwelijks.
De handelsbanden tussen Rusland en Hongarije lijken ook de komende tijd niet te verslappen. Eerder dit jaar schreef de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjárto nog op sociale media dat hij de „Hongaars-Russische economische betrekkingen” verder wil ontwikkelen. In 2022 was Rusland de 23ste exportpartner voor Hongarije, het exporteerde zo’n 1,9 miljard euro aan goederen naar Rusland – met name medicijnen, wc-papier en pesticiden. En waar Finland een vergelijkbaar project rond kernenergie na februari 2022 afblies, tekende Hongarije vorig jaar juist een extra verdrag met Rosatom om de bouw van de nieuwe reactoren veilig te stellen.
Tegelijkertijd begint het land maandag met het voorzitterschap van de Europese Unie. Wat betekent dat voor de EU?
Hoeder van de Hongaarse economie
Orbán maakte zich vanaf het moment dat hij aan de macht kwam populair als hoeder van de Hongaarse economie. Salarissen en de gemiddelde levensstandaard gingen omhoog. Lage energieprijzen waren een belangrijk onderdeel van zijn Orbanomics: vanaf 2013 begon hij energie fors te subsidiëren. „Dat was een duidelijk propagandamiddel”, zegt Lajosi. „Hongaren krijgen elke maand een brief van de overheid op de mat, naast de rekening van hun energieleverancier. Daarin staat uitgelegd waarom hun maandelijkse afrekening zo laag is.”
Orbán verknoopte zijn politieke lot daarmee aan de belofte van een goede economie en lage energieprijzen, zegt Lajosi. Maar de afgelopen twee jaar kwakkelde de Hongaarse economie. Geen enkel ander land kampte met zo’n hoge inflatie. Orbán kan nauwelijks van goedkope Russische energie af zonder ook politieke schade op te lopen.
Ook nepotisme, wijdverbreid in Hongarije, speelt mee in Orbáns beleid handel te blijven drijven met Rusland, zegt politicoloog Edit Zgut-Przybylska, verbonden aan het CEU Democracy Institute in Boedapest. Ze wijst erop dat bijna alle grote Hongaarse bedrijven en instellingen worden geleid door vrienden van de premier. Hiervoor tuigde hij de NER op, een systeem van organisaties en personen die loyaal aan hem zijn en daarvoor worden beloond.
„Hongarije is momenteel het corruptste land binnen de EU”, zegt Zgut-Przybylska. De EU houdt vanwege schendingen van de rechtsstaat nog altijd tegen dat Hongarije miljarden euro’s uit gezamenlijke fondsen krijgt. „Daardoor moest Orbán op zoek naar andere geldstromen. De handel met Rusland, en ook in toenemende mate die met China, dient dit cliëntelisme.”
Zo is het belangrijkste Hongaarse bedrijf dat betrokken is bij de kernreactoren van Paks eigendom van Lorinc Mészáros, een jeugdvriend van Viktor Orbán en een van de allerrijkste Hongaren. Het bedrijf verdient waarschijnlijk tientallen miljoenen aan de deal, onthulden Hongaarse onderzoeksjournalisten van Direkt36 eerder.
Met de verregaande economische afhankelijkheid heeft Hongarije zich ook politiek aan Rusland verbonden, zegt onderzoeker Lajosi. Dat bleek onder meer uit het blokkeren van steun aan Oekraïne en het traineren van Mark Ruttes benoeming bij de NAVO. Ze verwacht dat dit alleen maar zichtbaarder wordt als Hongarije het EU-voorzitterschap heeft overgenomen.
„Ik denk dat Hongarije het komende halfjaar de kwestie-Rusland uit de weg zal gaan”, zegt Lajosi. Zo zal Boedapest volgens haar proberen te voorkomen dat de EU zich hard uitspreekt tegen Rusland of nieuwe sancties oplegt. Ook zal het de gesprekken over de toetreding van Oekraïne tot de EU proberen te vertragen, terwijl het een bevriend land als Servië er wel bij zou willen halen. „Als je kijkt naar de pro-Russische propaganda in Servië, kan dat ook nog een hoofdpijndossier worden.”
Lees ook
Orbán kan de EU-toetreding van Oekraïne nog op heel veel momenten blokkeren
Politicoloog Zgut-Przybylska ziet in de innige banden tussen Orbán en Poetin ook een gevaar voor de Unie. De Russische ambassade in Boedapest telde twee zomers geleden 56 diplomaten, fors meer dan in de omringende EU-hoofdsteden als Praag (zes) en Warschau (dertien). Het land zette mede daarmee de Europese deuren open voor Russische spionage en sabotage, zegt Zgut-Przybylska.
Hongaarse onderzoeksjournalisten van Direkt36 onthulden in 2022 dat Russische hackers toegang hadden tot de systemen van het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken, en daarmee ook tot geheime documenten. De regering-Orbán maakte hierover niks openbaar. Dit maakt Boedapest op veiligheidsgebied een onbetrouwbare partner, zegt Zgut-Przybylska. „Hongarije is het Trojaanse paard binnen de EU en de NAVO.”
De kerncentrale van Paks toont bovendien dat Hongarije zelf ook niet alleen maar baat heeft bij de economische afhankelijkheid van Rusland. Na elf jaar is de bouw van de twee reactoren nog altijd niet begonnen en door de oorlog in Oekraïne is alleen maar onzekerder geworden of en wanneer ze gebouwd worden. Zo zijn er voor het project duizenden lassers nodig, waarover Hongarije eerder zei die uit Oekraïne te willen halen. Ook moeten bepaalde materialen en installaties volgens het contract over land van Rusland naar Hongarije worden getransporteerd, en de kans lijkt klein dat Polen of Oekraïne dat toestaat. Tot overmaat van ramp moet Hongarije in 2026 beginnen met het terugbetalen van de monsterlening aan Moskou van 10 miljard euro, terwijl het project nog geen forint heeft opgebracht.
„Het is belangrijk te begrijpen dat de Hongaarse economische afhankelijkheid van Rusland geen natuurwet is, zoals Orbán deze presenteert, maar een politieke keuze”, zegt Lajosi. „En het Hongaarse volk betaalt uiteindelijk de prijs. Het is pijnlijk om te zien op welke schaal het land is uitverkocht aan Rusland.”