Gebrekkig gemaal in IJmuiden is ‘risico voor gebied waar miljoenen wonen’

Medewerkers van Rijkswaterstaat (RWS) hebben intern de noodklok geluid over de deplorabele staat van het gemaal in IJmuiden. Dat blijkt uit een brandbrief aan de directie van Rijkswaterstaat, die is ondertekend door wateradviseurs van Rijkswaterstaat die piketdiensten draaien op het Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal. De brief is in handen van NRC. De opstellers schetsen een zeer zorgwekkende staat van het gemaal, en denken dat dit in de toekomst kan leiden tot „aanzienlijke schade”.

Rijkswaterstaat zegt in een reactie de beschreven problematiek te kennen en erkennen. Een woordvoerder noemt de zorgen van de opstellers van de brief „terecht”. Rondom het gemaal vonden sinds november vijf incidenten plaats, zo bevestigt Rijkswaterstaat.

Sleutelrol

Het gemaal- en spuicomplex op de zeesluis bij IJmuiden speelt een sleutelrol in het waterbeheer rondom het Noordzeekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal, een gebied waarin vier miljoen mensen wonen. Afgelopen november vond er een storing plaats in de spui. Omdat op dat moment storm Ciaran over Nederland trok, steeg het water in Amsterdam en omstreken tot recordhoogte.

Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht was hierdoor genoodzaakt een uitzonderlijke maatregel te nemen: voor het eerst in meer dan 25 jaar moesten alle sluizen tussen het IJ en de Amsterdamse binnenstad afgesloten worden om een ramp te voorkomen.

Uit de brandbrief blijkt dat zich nog geen drie weken na Ciaran opnieuw een urenlange storing was in IJmuiden. De stroom viel uit, waardoor het gemaal niet meer aan te sturen was. De twee storingen hebben geleid tot zorgen en onrust bij de beheerders van Rijkswaterstaat, „omdat onze eigen gemaal- en spuicomplex niet functioneert zoals het zou moeten”, zo schrijven ze in hun brief, die ze eind november versturen. Ze schrijven dat ze als waterpiketlopers – die ingrijpen als er iets mis is met de waterstanden – het gevoel hebben dat ze „onvoldoende kunnen vertrouwen op de afvoercapaciteit in IJmuiden, welke zorgt voor droge voeten van vier miljoen Nederlanders”. De storingen zouden ook „af en toe tot extreme werkdruk” leiden.


Lees ook

Zo ontkwam Amsterdam bij storm Ciarán ternauwernood aan een overstroming

Het Amsterdamse IJ op 2 november. Op die dag raasde storm Ciarán over het land.

De wateradviseurs wijzen ook op „voortdurende werkzaamheden” aan het gemaal in IJmuiden. Daardoor zou het complex niet altijd over de benodigde afvoercapaciteit beschikken. Tot tweemaal toe, schrijven ze, zijn „in onderhoud zijnde pompen eerder teruggeplaatst” om het waterpeil binnen de marges te houden. De bezorgde Rijkswaterstaat-medewerkers constateren dat ze in 2023 zes keer een beroep hebben moeten doen op het noodgemaal Zeeburg in Amsterdam, „een stuk meer dan in de afgelopen jaren.”

Ons gemaal functioneert niet zoals het zou moeten

Verontruste medewerkers RWS

Als er niet snel ingrijpende maatregelen worden genomen, vrezen de briefschrijvers, „zullen calamiteiten zoals die van begin november vaker voorkomen. […] Aanzienlijke schade is dan onvermijdelijk”. Betrokkenen stellen tegenover NRC dat de zorgen onder het personeel nog steeds niet zijn weggenomen, omdat voldoende concrete maatregelen zouden zijn uitgebleven.

Volgens Rijkswaterstaat konden op 21 november, drie weken na storm Ciaran, de spuikokers niet meer op afstand bestuurd worden. Spuikokers dienen voor de afvoer van overtollig water. Daardoor moesten de kokers handmatig worden dichtgezet. Volgens RWS was er geen risico op hoogwater, omdat er weinig neerslag viel.

‘Alerte operator’

Ook na de brandbrief, zo erkent Rijkswaterstaat, zijn er nog drie incidenten geweest rondom het gemaal. Zo bleek begin december het noodpaneel, dat als back-up dient voor het reguliere bedienproces, niet te werken. In februari gingen de spuikokers niet automatisch dicht en werden ze gesloten door „een alerte operator”. In juni kon het gemaal enkele minuten niet bediend worden door een netwerkstoring. De incidenten leidden volgens Rijkswaterstaat niet tot een onveilige situatie.

Rijkswaterstaat zegt al langer intern in gesprek te zijn over plannen om de problemen met het gemaal aan te pakken. Er zou inmiddels onder leiding van een kwartiermaker een „integrale aanpak” zijn ontwikkeld voor het spui- en gemaalcomplex, met aandacht voor „de korte, de middellange en lange termijn”.

Ook is er een extra pomp geïnstalleerd in het gemaal en zijn operators extra getraind. Rijkswaterstaat zegt dat het incident in november en de brandbrief de noodzaak onderstrepen om tot een „gedegen aanpak” te komen. Daarbij moeten wel „keuzes” worden gemaakt, omdat niet alle problemen tegelijkertijd kunnen worden opgelost.