Opnieuw sterke stijging in aantal klimaatrechtszaken, vooral over greenwashing

Wereldwijd zijn er in 2023 opnieuw honderden klimaatrechtszaken bijgekomen. Dat blijkt uit een donderdag verschenen analyse van de Britse London School of Economics en de Amerikaanse Columbia University. In totaal zijn er volgens de universiteiten nu ruim 2.600 klimaatrechtszaken aangespannen; 233 daarvan stammen uit het voorbije jaar. De klagers waren meestal burgers of ngo’s, het doelwit was bijna altijd een bedrijf of overheid. Meer dan de helft van alle zaken is afkomstig uit de Verenigde Staten.

De auteurs zien vooral een grote stijging in het aantal zaken over greenwashing. Dat zijn zaken waarin bedrijven of overheden ervan worden beschuldigd zich groener voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. In 2023 werden er 47 van dit soort zaken aangespannen, ruim een derde van het totaal. In 70 procent van deze greenwashing-zaken stelde de rechter de klagers in het gelijk. Een Nederlands voorbeeld is de klacht die burgerbeweging Fossielvrij NL indiende tegen vliegmaatschappij KLM, omdat die misleidende reclame zou hebben gemaakt over „duurzaam” vliegen. Ook hier oordeelde de Amsterdamse rechtbank in het voordeel van Fossielvrij NL.


Lees ook

Overheid heeft verloren rechtszaken vooral aan zichzelf te wijten, concludeert onafhankelijke adviesraad

Donald Pols van Milieudefensie na een gunstige uitspraak van de rechtbank in de klimaatzaak tegen Royal Dutch Shell.

2021 was vooralsnog een recordjaar: toen kwamen er wereldwijd bijna 300 nieuwe klimaatrechtszaken bij. De groei lijkt sindsdien wat af te remmen. Dit komt deels doordat er vertraging zit in de data. Ook vermoeden de auteurs dat er in de VS nu minder zaken worden aangespannen omdat er meer hernieuwbare energie-infrastructuur wordt gebouwd, en minder fossiele.