De vakantie staat voor de deur, ook in deze krant. Volgende week krijgt u nog een klassieker van me en daarna mag u zichzelf de zomer doorkoken. Om u daarmee een beetje op weg te helpen, bespreek ik vandaag een viertal recent verschenen kookboeken, waarna we er uit eentje gaan koken.
Laten we aftrappen met het meest uitgesproken zomerse boek: Vis van de bbq, van Bart van Olphen. Nu het dan ten langen leste is opgehouden met regenen in ons land, staat iedereen te popelen om weer eens een fikkie te stoken, nietwaar? Wel, visliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de recepten van Van Olphen. Ze zijn origineel en uitnodigend, en tegelijkertijd nooit zo ingewikkeld dat je al moe wordt van het lezen van de ingrediëntenlijst. Wat dacht u van tabouleh-salade met gegrilde sardines en za’atar labneh? Van spicy sambal garnalen met atjar op flatbread? Van mosselen op z’n Normandisch (denk: mosselen, appel, cider, room, houtvuur)? Of van scheermessen van de grill met paprika-antiboise?
Op een heel andere manier zomers is Hot Sauce van Freek en Stan Raijmakers. De auteurs zijn tevens eigenaar van heatsupply.nl, naar eigen zeggen ‘de grootste hot sauce-webwinkel van Europa’. Ze maakten een geinig (cadeau-)boekje vol weetjes over chilipepers en pepersauzen. Zo is er een pagina gewijd aan wat er in je lichaam gebeurt als je een hete peper eet: capsaïcine – de hitteveroorzakende stof in chilipepers – hecht zich aan pijnreceptoren op je tong, je begint mogelijk te hikken door irritatie van zenuwen in je longen, je kunt last krijgen van peri-anale (sic) branderigheid, je brein doet je lichaam afkoelen door zweet, speeksel en slijm te produceren. Dat laatste is de reden waarom het juist goed is om pittig te eten bij heet weer, maar jeetje, je zou het er warm van krijgen nog voor je een hap hebt genomen. Uiteraard staan er ook recepten in het bundeltje. Verwacht vooral veel spicy en calorierijk snackvoer.
Nog meer spice is te vinden in Madame Jeanette van Raghenie Bhawanie. ‘Simpele Surinaamse groenterecepten met pit’, zo luidt de ondertitel, en hoewel er heus ook gerechten met vlees en vis in staan, spelen groenten inderdaad de hoofdrol in dit boek. Bhawanie doet lekkere dingen met klassieke Surinaamse groenten als amsoi, tajerblad, antroewa, kousenband en sopropo, maar weet ook aan meer Nederlandse groenten als snijbonen, radijs, bietjes, andijvie en boerenkool een verrassende Surinaamse twist te geven. En vanzelfsprekend, in bijna al haar recepten gaat madam jeanettepeper. Onder het kopje Eerste Hulp voor Heethoofden schrijft de auteur: „Voor eens en voor altijd: water helpt niet. De truc die ik van huis uit heb geleerd is een hap rijst uit de rijstkoker. Maar de gedoodverfde winnaars van het grote bluswerk zijn zuivel en suiker.”
Het vierde en laatste kookboek is misschien minder uitgesproken zomers, maar er staan zulke verrukkelijke zomergerechten in dat ik u er toch attent op wil maken: Briljante bonen van Bloeme Burema. Van smokey boterbonen met basilicum en knoflooktoast tot geroosterde kikkererwten met sumak en van cannellini carbonara tot haricots verts met bruine boter en citroen; ik sluit niet uit dat ik dit fraai vormgegeven en gefotografeerde boek van kaft tot kaft ga stukkoken. Weet u wat? We duiken er meteen de keuken mee in.