De levensgevaarlijke jacht op gekke honing in de Himalaya

Reuzenhoningbijen worden ze ook wel genoemd, deze bijen uit de Himalaya. Apis laboriosa is hun wetenschappelijke naam en ze behoren tot de belangrijkste bestuivers in het hooggebergte. Maar niet alleen de bloemen profiteren van hun aanwezigheid, lokale imkers doen dat ook.

Mad honey of red honey wordt de honing van de reuzenhoningbijen wel genoemd. De rododendronbloemen waarop ze foerageren zorgen voor een roodgekleurde honing die een hallucinogene werking kan hebben en om die reden onder andere in Turkije en Nepal als traditioneel medicijn én vrijetijdsdrug wordt gebruikt. De hallucinaties treden op door de aanwezigheid van grayanotoxines: gifstoffen die zijn vernoemd naar de negentiende-eeuwse botanicus Asa Gray.

Met worden de bijen verdreven.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Een bij is geland op een zojuist geoogste honingraat.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Een dorpeling neemt een hap uit een honingraat.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Dorpelingen produceren rook om de bijen te verdrijven.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters

Naast hallucinaties kan de honing ook duizeligheid, misselijkheid, een tragere hartslag en een verlaagde bloeddruk veroorzaken. In lage doses is de drug na een paar uur uitgewerkt, in heel hoge doses kunnen er ernstige hartproblemen ontstaan en in zeldzame gevallen kunnen gebruikers komen te overlijden.

De honingraten van de soort bevinden zich in nesten aan steile kliffen. De imkers jagen de bijen bij de raten weg met rook. Daarbij bungelen ze met gevaar voor eigen leven aan bamboetouwladders of staan ze op wankele stellages. Een lucratieve onderneming, want de ‘gekke honing’ wordt in Nepal verkocht voor omgerekend zo’n 14 euro per liter. Maar de imkers maken zich zorgen, blijkt uit deze fotoreportage van persbureau Reuters: er zijn steeds minder reuzenhoningbijen. Oogstten de inwoners van Taap, een dorp zo’n 175 kilometer ten westen van de Nepalese hoofdstad Kathmandu, tien jaar geleden nog zo’n 600 liter honing, inmiddels is dat nog maar 100 liter.

Eén vermoedelijke oorzaak is klimaatverandering: daardoor kan een mismatch tussen het bloeiseizoen van de rododendron en de activiteit van de bijen ontstaan. Ook kunnen de insecten lijden onder droogte en extreme regenval. Daarnaast kunnen andere factoren een rol spelen, zoals ontbossing, pesticidengebruik en een gewijzigde waterhuishouding door de aanleg van waterkrachtcentrales.

Enkele nesten die aan de bergwand hangen zijn volledig door bijen bedekt.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters


Vrouwen uit het dorp kijken naar de jacht op de honing.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Drie mannen staan op een steiger om de bijennesten te kunnen bereiken.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters
Met een net wordt de honing uit een raat gefilterd.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters


Een close-up van een honingraat.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters


Een zwerm bijen in een rookwolk.
Foto Navesh Chitrakar/Reuters