Lager opgeleid en kanker? Dan wordt de tumor minder vaak behandeld

De kankerzorg is ongelijk verdeeld. Tumoren en uitzaaiingen wordt bij mensen met lage inkomens minder vaak behandeld dan bij mensen met hoge inkomens. Dat kan gevolgen hebben voor hun levensverwachting.

Voor vijf kankersoorten die veel voorkomen, waaronder borstkanker en prostaatkanker, keek het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) naar de sociaal-economische positie van kankerpatiënten en hun behandeling. Eerder dit jaar bracht het IKNL naar buiten dat bepaalde vormen van kanker veel vaker voorkomen bij mensen met lagere inkomens en een praktische opleiding, leverkanker zelfs drie keer zo vaak. Deze patiënten krijgen bij bepaalde kankersoorten ook later een diagnose en naar nu blijkt ook minder vaak een behandeling om de kwaadaardige cellen aan te pakken.

Minder ingrijpend

Als patiënten met een lagere sociaal-economische status wel een behandeling krijgen, is die vaak minder ingrijpend. Zo krijgt 67 procent van de patiënten met een hoger inkomen (vanaf netto 36.600 euro per jaar) immuuntherapie bij uitgezaaide melanoom (huidkanker), terwijl maar 47 procent van de lagere inkomens die krijgt. Bij borstkanker krijgen rijkere vrouwen vaker een borstsparende operatie en borstreconstructie dan vrouwen uit lagere inkomensgroepen – die krijgen vaker een amputatie. Ook krijgen rijkere longkankerpatiënten vaker onderzoek om mutaties in de tumor met gerichte medicatie te behandelen.


Lees ook

Wie arm is krijgt vaker kanker en de diagnose komt later

Ziekenhuis in Amsterdam

Niet behandelen hoeft niet slecht te zijn, als er goed gekeken is naar de gezondheid en de wensen van patiënten en ze samen met de arts beslissen. „Helaas weten we niet in hoeverre dit gebeurt, omdat zulke gegevens niet beschikbaar zijn”, zegt Mieke Aarts, hoofdonderzoeker en epidemioloog bij het IKNL. Het IKNL maakt gebruik van cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie en sociaal-economische gegevens van het CBS.

Bijkomende aandoeningen

Er zijn uiteenlopende verklaringen voor de ongelijkheid in behandeling. Patiënten met lagere inkomens hebben vaker bijkomende aandoeningen en een slechtere conditie. Ze roken gemiddeld vaker, hebben vaker overgewicht en doen mogelijk minder vaak mee aan programma’s om voor een kankerbehandeling hun condities te verbeteren. „Hoe fit je bent bepaalt ook welke behandeling mogelijk is.”

Een slechte gezondheid kan een rol spelen bij de beslissing om voor een minder ingrijpende behandeling te kiezen, volgens de onderzoekers. Bij dikkedarmkanker verklaart dat ongeveer alle verschillen tussen arm en rijk: mensen een lager inkomen en een hoger gewicht en bijkomende aandoeningen krijgen minder vaak een operatie. Aarts: „Bij bepaalde operaties kan een hoog gewicht een belemmering zijn.”

Daarnaast spelen allerlei persoonlijke factoren een rol, zoals bestaansonzekerheid, stress en een zwak sociaal netwerk. Soms willen of kunnen ze niet reizen voor de behandeling. Aarts: „Als je stress hebt is het ook lastiger om tijdens een gesprek over de behandeling informatie goed te begrijpen en te beoordelen. Artsen doen hun best om aan te sluiten bij patiënten, maar ze moeten wel echt goed blijven kijken wie ze voor zich hebben en zich daarin laten trainen.”

Minder medische kennis

Mensen met lagere inkomens en opleidingen hebben vaak minder medische kennis en begrijpen het jargon minder goed dan hbo’ers en academici. Overigens blijkt dat ook ruim een kwart van de hoger opgeleiden beperkte gezondheidsvaardigheden heeft – tot MBO-2 geldt dat voor 60 procent. Het advies aan zorgverleners is dan ook om bij deze patiënten goed door te vragen, begrijpelijke taal te gebruiken en de informatie te beperken tot drie hoofdboodschappen.

Het ligt voor de hand dat het verschil in behandeling bijdraagt aan de lagere levensverwachting voor mensen met een lager inkomen. Gemiddeld leven mensen met een lager inkomen in Nederland 22 jaar korter in goede gezondheid en overlijden ze zeven jaar eerder dan mensen met hogere inkomens. Maar het is niet bekend hoeveel de kankerbehandeling precies uitmaakt voor mensen met verschillende inkomens. Het volgende onderzoek van het IKNL gaat dan ook over de ongelijkheid in overleving en kwaliteit van leven van kankerpatiënten.