Nederlander Giri wint Tata Steel-schaaktoernooi

Schaken Het is de eerste keer dat Giri het toernooi in Wijk aan Zee wint. Van de twaalf keer dat hij eerder deelnam, werd hij vijfmaal tweede.

De Nederlander Anish Giri won zondagmiddag Tata Steel Chess van de Roemeense Richard Rapport.
De Nederlander Anish Giri won zondagmiddag Tata Steel Chess van de Roemeense Richard Rapport.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

De Nederlander Anish Giri heeft zondagmiddag het Tata Steel-schaaktoernooi gewonnen. In de dertiende en laatste speelronde wist hij de Roemeense Richárd Rapport te verslaan. Daarmee had hij genoeg punten om zich tot kampioen te kunnen kronen.

De 29-jarige Giri pakte de titel doordat de koploper na twaalf ronden, de Oezbeek Nodirbek Abdoesattorov, zondag verrassend verloor van de Nederlander Jorden van Foreest. Daardoor raakte Abdoesattorov de koppositie kwijt en bleef op acht punten staan, terwijl Giri na zijn zege op Rapport op 8,5 punt eindigde.

Eindelijk winst

Het is de eerste keer dat Giri het toernooi in Wijk aan Zee wint. De Nederlander werd bij vijf van zijn twaalf eerdere deelnames tweede. Dat Van Foreest Giri nu mede aan de eerste plaats hielp is een mooie goedmaker voor 2021. Toen werden de twee Nederlanders gedeeld eerste, maar verloor Giri vervolgens de barrage om de titel. Voor dat wapenfeit was 1985 het laatste jaar waarin een Nederlander het prestigieuze schaaktoernooi won: Jan Timman.

Giri neemt de titel over van de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen, achtvoudig winnaar van het Tata Steel-schaaktoernooi. Giri versloeg Carlsen in de vierde speelronde in Wijk aan Zee in 35 zetten. De Nederlander omschreef die prestatie als „een soort van historisch moment” en „absoluut mijn grootste zege ooit”.


Lees ook dit interview met Anish Giri: ‘Buiten het schaken heb ik geen vrienden, dat is onmogelijk’