Dodental schipbreuk Zuid-Italië loopt op tot 34

De Italiaanse kustwacht heeft nog eens veertien lichamen geborgen na de schipbreuk woensdag in de Ionische zee, voor de kust van de zuidelijke regio Calabrië. Daarmee komt het aantal bevestigde doden op 34. Tientallen opvarenden van de boot worden nog vermist en hebben de schipbreuk vermoedelijk niet overleefd.

Aan boord van de boot die woensdag acht dagen na vertrek uit Turkije kapseisde, zaten volgens VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR in totaal zo’n 75 personen uit onder meer Irak, Iran en Syrië. De boot vervoerde ook veel kinderen. Elf personen hebben de reis overleefd en zijn in Italië opgevangen.

De kustwacht zegt de komende dagen met drie schepen te blijven zoeken naar vermiste opvarenden. Ze wordt ondersteund door vliegtuigen van de Italiaanse marine en de Europese grensbewakingsdienst Frontex.

De overtocht over de Middellandse Zee staat bekend als levensgevaarlijk. Vorig jaar zijn zeker 3.105 migranten en vluchtelingen om het leven gekomen of vermist geraakt terwijl ze de Middellandse Zee probeerden over te steken, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie.


Lees ook

Zeker elf doden en tientallen vermissingen nadat twee migrantenboten zonken voor Italiaanse kust

De Italiaanse kustwacht kon twaalf migranten redden en bracht hen naar de haven van Rocella.