Toezichthouder doet onderzoek naar rol advocaat rond zedenzaak Ali B.

De deken van Gelderland, toezichthouder op de advocatuur, doet onderzoek naar de handelswijze van advocaat Michael Ruperti rond de zedenzaak tegen Ali B. Dat er een onderzoek naar Ruperti loopt bevestigt deken Wouter Timmermans per Whatsapp naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf.

Ali B. wordt verdacht van vier zedendelicten: twee aanrandingen en twee verkrachtingen. Ruim een week geleden eiste het OM bij de rechtbank in Haarlem ruim drie jaar celstraf tegen de rapper en tv-persoonlijkheid. B. werd tijdens de strafzaak bijgestaan door advocaat Bart Swier. In haar pleidooi vertelde slachtofferadvocaat Ruth Jager, die zangeres Ellen ten Damme bijstaat, dat een andere advocaat haar namens Ali B telefonisch had benaderd: Michael Ruperti.

In dat telefoongesprek, zo tekende onder meer de NOS op uit de mond van Jager, zou Ruperti aangegeven hebben dat er mogelijk nare dingen over haar naar buiten zouden komen en het beter zou zijn als Ten Damme haar mond zou houden. Het gesprek kwam intimiderend op Ten Damme over.

De mededeling over het telefoontje van Ruperti leidde tot publieke verontwaardiging omdat geprobeerd zou zijn een getuige te beïnvloeden. Een dag later wierp Ruperti die beschuldiging via Linkedin ver van zich. Hij had Jager weliswaar gesproken, maar van druk om een verklaring in te trekken was volgens hem geen sprake. Ruperti hekelde media die zijn werk als advocaat van Ridouan Taghi benoemden. „Taghi heeft niets met deze zaak of Ali B. te maken. Zijn naam is ook nooit en te nimmer ter sprake gebracht in het gesprek tussen mij en Ruth Jager.”

Tevens plaatste Ruperti een gezamenlijk persbericht met Jager online waarin vermeld wordt dat hij zich „onvoldoende [heeft] gerealiseerd” dat het telefoongesprek intimiderend op Ten Damme kon overkomen omdat hij geen kennis van het procesdossier had. „De reden dat mr. Ruperti contact opnam met mr. Jager was dat hij een complexe strafzaak wilde vlottrekken.” Naar eigen zeggen was dit alles met de „beste bedoelingen”.

Bemiddeling

Deze week bleek dat Jager niet de enige advocaat van een slachtoffer was die namens B. werd benaderd. Ook Sebas Diekstra, die een ander slachtoffer in de zedenzaak bijstaat, werd benaderd, zo onthulde RTL Boulevard. Khalid Kasem, voormalig tv-presentator en advocaat, benaderde hem eind mei met het verzoek of zijn cliënt voor bemiddeling met B. om de tafel wilde gaan.

Deken Timmermans stelt over de precieze inhoud van zijn onderzoek geen mededelingen te kunnen doen. Ook is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek is afgerond. Als toezichthouder kan een deken zelfstandig onderzoek doen naar het handelen van advocaten. Wanneer blijkt dat een advocaat in strijd met de beroepsregels heeft gehandeld en de deken dat niet met een ‘normoverdragend gesprek’ of waarschuwing wil afdoen, kan hij de zaak aanhangig maken bij de tuchtrechter.

Gevraagd naar een toelichting verwijst advocaat Ruperti per Whatsapp naar een artikel van NU.nl waarin hij stelt dat hij het goed vindt dat er een onderzoek is ingesteld en dat hij dit onderzoek „met vertrouwen tegemoet” ziet. In het kader van het onderzoek vond deze week reeds een gesprek tussen Ruperti, Jager, Swier en de deken plaats.