Belgen met rug tegen de muur, eerste echte test Turkije

Voor België is het erop of eronder zaterdagavond in Keulen waar het om 21:00 uur Roemenië treft, de huidige koploper in groep E. De Belgen stelden in hun eerste wedstrijd teleur, verloren van Slowakije en staan laatste in de groep. Het verlies van de Rode Duivels, die nog nooit een eindtoernooi wisten te winnen, leidde tot gemor en zelfs tot bespiegelingen in de nationale pers over een aangetast zelfbeeld. Roemenië daarentegen versloeg buurland Oekraïne met 3-0 en kan vanavond de achtste finales bereiken.

In groep F staat om 18:00 uur de kraker tussen Turkije en Portugal op het programma. De Turken wisten hun eerste wedstrijd overtuigend van Georgië te winnen terwijl de Portugezen pas in blessuretijd afrekenden met Tsjechië. In hun openingswedstrijd schopte de Turkse tienersensatie Arda Güler een oud record van de Portugese sterspeler Cristiano Ronaldo uit de boeken: met 19 jaar en 114 dagen werd hij de jongste speler ooit die bij zijn EK-debuut wist te scoren. Vanavond treffen de twee voetballers — die 20 jaar schelen — elkaar in Dortmund.

De eerste affiche van deze EK-zaterdag vindt vanmiddag in Hamburg plaats. Georgië en Tsjechië stelden in hun eerste wedstrijd teleur en staan vanwege verlies nog met lege handen. Om 15:00 uur treffen beide landen elkaar in het Volksparkstadion.

Middenvelder Kevin De Bruyne tijdens het verloren duel met Slowakije.
Foto Themba Hadebe/AP