Het gaat niet goed met gamewinkelketen Game Mania. Het Belgische merk dat ook in verschillende Nederlandse steden zit, is op zoek naar een koper. Game Mania zit in de financiële problemen en kreeg deze week uitstel van betaling van de Antwerpse ondernemingskamer.
Moederbedrijf Heroik heeft nu drie maanden de tijd gekregen om een koper te vinden voor de winkelketen. In die periode is de onderneming beschermd tegen schuldeisers. De winkels blijven in de tussentijd wel gewoon open. Het is niet bekend hoe groot de tekorten zijn, het bedrijf doet daar volgens persbureau ANP geen uitspraken over.
Voor de reden achter de financiële problemen verwijst Heroik naar „de digitalisering van de videogamesindustrie en het sterk competitieve retaillandschap”. De verkoop van games vindt tegenwoordig vooral digitaal plaats. Zo wordt een groot deel van de pc-spellen verkocht via platform Steam (van gamebedrijf Valve). Ook andere spelcomputers zoals de PlayStation, Xbox en Nintendo hebben hun eigen webwinkels. Games kunnen zo in enkele stappen vanuit huis worden aangeschaft. Het gevolg is dat bezoekers zich de laatste jaren minder wenden tot fysieke vestigingen.
Game Mania had ooit 86 winkels in Nederland en België, nu nog maar 35
Daar komt bij dat de kosten voor het openhouden van fysieke winkels volgens het bedrijf gestegen zijn als gevolg van de hoge inflatie van de afgelopen jaren. Onder meer kosten voor personeel, energie en transport zijn daardoor toegenomen.
Game Mania is een van de laatste overlevende videogameketens in de winkelstraat. Het in 1992 opgerichte bedrijf had ooit 86 winkels in Nederland en België. Daar zijn er inmiddels nog 35 van over, waarvan er 21 in Nederland zijn gevestigd. Bij Game Mania werken 165 mensen. Heroik richt zich bij een verkoop naar eigen zeggen op „maximaal behoud van activiteiten en werkgelegenheid”.
De afgelopen jaren sloot Heroik al verschillende filialen omdat de verkopen steeds meer plaatsvonden via de eigen webshop. Ook vernieuwde het bedrijf de winkels. Schappen met games maakten deels plaats voor wanden met videoschermen en consoles waarop bezoekers spellen kunnen uitproberen. Ook organiseerde het gametoernooien. Game Mania ging zo mee in de trend waarbij fysieke winkels de klant een belevenis bieden, en op die manier hopen te stimuleren tot digitale aankopen.
Game Mania was in het verleden in handen van Free Record Shop. Toen die winkelketen in 2014 failliet ging, kocht de oorspronkelijke eigenaar van Game Manie de winkel weer terug. Het is nog niet bekend of er nu potentiële kopers zijn.