Verkrachting Joods meisje in Frankrijk wordt stok om linkse partijen mee te slaan

Wederom is antisemitisme een verkiezingsthema in Frankrijk. Deze week werd het land opgeschrikt door een verkrachting met een ogenschijnlijk antisemitisch motief van een twaalfjarig Joods meisje in Courbevoie, een stadje ten westen van Parijs. De drie vermeende daders zijn eveneens piepjong: twaalf en dertien jaar. Journalisten van Le Monde, die het proces-verbaal hebben ingezien, noemen de door het meisje beschreven lijdensweg „onverdraaglijk”.

Het meisje, in Franse media S. genoemd, zou afgelopen zaterdag door de jongens naar een verlaten crèche zijn gelokt. Daar bevroegen ze haar over haar religie, zo verklaarde het meisje, en waarom ze zou hebben ‘verborgen’ dat ze Joods is. S. zou tegenover agenten hebben gezegd dat ze dat deed om „agressie te voorkomen”. Volgens S. begonnen de jongens haar vervolgens te slaan en uit te schelden, onder meer voor sale juive, vuile Jodin. Daarna zou ze meermaals verkracht zijn en met de dood bedreigd.

Vanwege de ernst van de gebeurtenis, de al langer levende zorgen over oplaaiend antisemitisme in Frankrijk sinds de aanslagen van Hamas op Israël en de daaropvolgende oorlog in Gaza én het feit dat het verkiezingstijd is in Frankrijk laat geen politicus het onderwerp onbenoemd. Opvallend hierbij is dat vooral de radicaal-linkse partij LFI van de uitgesproken Jean-Luc Mélenchon verwijten krijgt omdat deze partij het antisemitisme zou hebben aangewakkerd.


Lees ook

Bij niet-politieke mars tegen antisemitisme in Parijs gaat het vooral over politiek

Franse politici, onder wie oud-president Nicolas Sarkozy, parlementsvoorzitter Yaël Braun-Pivet, Senaatsvoorzitter Gérard Larcher, premier Élisabeth Borne en oud-president Francois Hollande, bij de mars.

‘LFI voedt de haat’

Dat Marine Le Pen van het radicaal-rechtse Rassemblement National naar haar politieke vijand wijst is geen verrassing. Le Pen zei dat radicaal-links „maandenlange Joden heeft gestigmatiseerd”, wat „een reële bedreiging voor de vrede” zou vormen. Maar ook het kamp rond president Emmanuel Macron wijst naar LFI en Mélenchon. Zo zei minister van Justitie Éric Dupont-Moretti dat Mélenchon „de haat voedt” en legde hij een directe link tussen uitspraken van de LFI-leider en deze verkrachting.

LFI wordt er al maanden van beschuldigd antisemitisch te zijn. De partij voert veel campagne rondom de oorlog in Gaza en heeft zich de laatste maanden vierkant achter het lot van de Palestijnen geschaard. Zo weigerde LFI de aanslagen van Hamas op Israël van 7 oktober als terreur te bestempelen. En daarbij overschrijdt ze voor veel Fransen de grenzen van het toelaatbare.

Ook beschuldige Mélenchon de (Joodse) parlementsvoorzitter Yaël Braun-Pivet bij een bezoek aan Israël net na 7 oktober van het „kamperen in Tel-Aviv om het bloedbad [in Gaza] aan te moedigen”. Op een blog bagatelliseerde Mélenchon de aanwezigheid van antisemitisme in Frankrijk door het „marginaal” te noemen.

Ook Mélenchons reactie op de verkrachting in Courbevoie wordt als niet ferm genoeg beoordeeld. De LFI-leider sprak enkel van „het grove machismo van jonge mannen die denken dat vrouwenlichamen hun toebehoren”. Partijgenoten namen wel harder stelling.

Het toont een verschuiving die heeft plaatsgevonden in Frankrijk. In het verleden keek men bij antisemitisme in Frankrijk naar radicaal-rechts: RN-oprichter Jean-Marie Le Pen is in het verleden veroordeeld voor het bagatelliseren van de Holocaust en ook andere partijleden hebben zich antisemitisch getoond. Maar nu leggen meer mensen de schuld bij radicaal-links. Niet alleen politici: ook tal van Joodse kiezers zeggen bang te zijn voor Mélenchon. Bij een protest tegen antisemitisme dat woensdagavond werd georganiseerd bij het Parijse stadhuis, werd ‘Mélenchon in de gevangenis’ gescandeerd.


Lees ook

Hoe petite Jérusalem relatief gevrijwaard van antisemitisme blijft

Graffiti op de muur van een gebouw in Sarcelles

‘Schaam u als Jood’

Het heeft niet alleen gevolgen voor LFI zelf. Ook de gematigdere linkse partijen die voor de parlementsverkiezingen (30 juni en 7 juli) met LFI samenwerken in het Nouveau Front Populaire wordt verweten dat ze antisemitisme hebben gestimuleerd. Zo kwam donderdag een filmpje uit waarop te zien is hoe een kiezer Raphaël Glucksmann (die Joodse roots heeft) van de Socialistische Partij aanspreekt op zijn samenwerking met Mélenchon: „Schaam u als Jood. Wees vervloekt”. De linkse partijen kunnen moeilijk om LFI heen, omdat het de grootste partij is in het versplinterde linkse Frankrijk.

De beschadiging van het hele linkse kamp komt Macron goed uit. Hij probeert ook op andere vlakken heel links-Frankrijk als radicaal af te schilderen in aanloop naar de parlementsverkiezingen. Daarmee hoopt hij het beeld neer te zetten dat er drie keuzes zijn: radicaal-links, radicaal-rechts of hijzelf, het redelijke midden. Om dezelfde reden noemde hij linkse partijen eerder deze week immigrationniste (vrij vertaald: dol op immigranten) en noemde hij hun voorstel om het proces voor geslachtswijziging in paspoorten voor trans mensen „absurd” (ook al pleitte hij er zelf in het verleden ook voor).

Het is ruim een week voor de eerste ronde van de verkiezingen de vraag of Macrons tactiek zal werken. In de peilingen staat het Rassemblement National vooralsnog op kop, gevolgd door het linkse blok. Macron en de zijnen staan op een derde plaats.