Gerechtshof spreekt Richard de Mos en partijgenoot vrij van omkoping, wel schuldig aan schending ambtsgeheim

Het gerechtshof in Den Haag heeft Richard de Mos vrijdag vrijgesproken van omkoping. Ook zijn partijgenoot en voormalig wethouder Financiën Rachid Guernaoui en vijf andere verdachten zijn vrijgesproken. Wel oordeelde het hof dat De Mos en Guernaoui hun ambtsgeheim hebben geschonden. Alleen De Mos krijgt daarvoor een straf: een voorwaardelijke geldboete van 2.000 euro.

De zaak tegen De Mos, Guernaoui en vijf andere verdachten (allen ondernemers) speelde al jaren en draaide om de financiering van de verkiezingscampagne in 2018 van Hart voor Den Haag, de partij van De Mos. De vijf Haagse zakenmensen gaven die partij honderdduizend euro. In 2019 kreeg de Rijksrecherche De Mos en Guernaoui in het vizier. Justitie vermoedde dat de twee politici zich hadden laten omkopen in ruil voor een voorkeursbehandeling, wat leidde tot aanhoudingen en invallen in hun werkkamers op het stadhuis in Den Haag.

De rechtbank in Rotterdam had De Mos, Guernaoui en de andere verdachten ruim een jaar geleden al vrijgesproken. De rechter oordeelde toen dat De Mos zich niet had laten omkopen, geen meineed had gepleegd en al helemaal geen criminele organisatie vormde met zijn medeverdachten.

Domper justitie

Bovendien vond de rechter dat niet de rechtbank maar de „politieke arena” – de gemeenteraad van Den Haag – bij vriendjespolitiek de plek had moeten zijn om die aan het licht te brengen. Dit terwijl het Openbaar Ministerie in eerste instantie vroeg om 22 maanden onvoorwaardelijke cel voor De Mos, vier jaar ontzegging uit het recht om een bestuurlijk ambt te mogen bekleden en een boete van 8.500 euro.

Voor het OM is de uitspraak een domper. Sinds 1990 had het geen enkel corruptieproces tegen politici in de rechtszaal verloren. De Mos zei op de laatste zittingsdag dat het OM jaren bezig was om zijn ombudspolitiek te beschimpen en te criminaliseren. „Ze blijven hangen in hun eigen gelijk en kiezen voor een prestigestrijd, in plaats van voor waarheidsvinding.”


Lees ook

In oordeel over Richard de Mos zal gerechtshof de grenzen van de ombudspolitiek bepalen

Richard de Mos tijdens een debat in de gemeenteraad over de vrijspraak van hemzelf en Rachid Guernaoui.