Alle praktijken van huisartsenketen Co-Med tot nader order gesloten

Alle huisartsenpraktijken van Co-Med, de grootste commerciële huisartsenketen van Nederland, zijn tot nader order gesloten. Dat schrijft persbureau ANP vrijdag op basis van een belronde langs verschillende praktijken. Volgens het persbureau laten vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Breda, Enschede en Helmond allemaal dezelfde automatische boodschap horen, waarin patiënten worden doorverwezen naar de website van zorgverzekeraar CZ.

De sluiting volgt op de beslissing van de vier grootste zorgverzekeraars in Nederland, CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis, om hun betalingen aan de huisartsenketen op te schorten. Dat maakte CZ donderdag bekend. Volgens de zorgverzekeraar kan Co-Med geen „goede zorg” garanderen. Niet eerder grepen zorgverzekeraars op deze manier in, en niet eerder raakten zoveel patiënten tegelijk hun huisarts kwijt. Bij de tien praktijken die Co-Med runt staan ongeveer vijftigduizend mensen ingeschreven.

Co-Med is al maanden in opspraak, onder meer omdat huisartsen niet aanwezig zijn in de praktijk, de zorg ondermaats is en de keten een deel van de huisartsen en assistenten wekenlang niet uitbetaalde. Dat leidde begin dit jaar tot ingrijpen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd. Afgelopen weekend grepen ook de zorgverzekeraars in. Zij eisten dat Co-Med binnen enkele dagen voor voldoende bezetting in alle praktijken zou zorgen. Toen de huisartsenketen daar niet aan voldeed, besloten de zorgverzekeraars hun betalingen stop te zetten.


Lees ook

Het regende klachten over Co-Med, maar de huisartsenketen stond ‘met de rug tegen de muur’

Algemeen directeur Guy Vroemen (links) en medisch directeur Guy Schulpen van Co-Med.