De geringe kansen van de Conservatieve Partij van Rishi Sunak worden door een gokschandaal alsmaar kleiner

De toch al weinig belovende odds voor winst van de Tories tijdens de aankomende Britse parlementsverkiezingen zijn deze week verder geslonken, nu meerdere betrokkenen van Rishi Sunaks partij met voorkennis blijken te hebben gegokt op de verkiezingsdatum. Na een belangrijke adviseur van Sunak, Sunaks lijfwacht en een kandidaat van de Conservatieve Partij in Bristol, is nu ook de campagnedirecteur van de regerende partij onderwerp van een onderzoek van de Britse kansspelautoriteit.

Ruim een week geleden kwam via The Guardian naar buiten dat Craig Williams, één van Sunaks belangrijkste adviseurs, op online gokplatform Ladbrokes honderd pond had ingezet op de verkiezingsdatum. Hij kon vijf keer zijn inzet winnen. Een paar dagen na de gok die eigenlijk geen gok mocht heten schreef Sunak nieuwe verkiezingen uit.

Williams’ naam werd bij Ladbrokes automatisch geregistreerd als een „politiek prominent persoon”. Gokplatforms letten er bij onalledaagse gokcategorieën als de verkiezingsdatum extra goed op dat deelnemers met mogelijke voorkennis niet kunnen profiteren. Gokken met voorkennis is een strafbaar feit, dus Williams moest diep door het stof toen bekend werd dat hij zich daar schuldig aan gemaakt had. „Ik heb overduidelijk een grove inschattingsfout gemaakt en daar bied ik mijn excuses voor aan”, zei hij tegen de BBC.

Was het bij Williams gebleven, dan had de Conservatieve Partij het kunnen afdoen als een geïsoleerd incident. Maar dat narratief gelooft sinds deze week niemand meer. Woensdag bleek één van Sunaks lijfwachten te zijn gearresteerd vanwege een illegale gok op de verkiezingsdatum. Donderdag is bekend geworden dat de toezichthouder ook onderzoek doet naar politica Laura Saunders, kandidaat voor de Conservatieven in de kieskring Bristol North West, en campagnedirecteur Tony Lee, haar echtgenoot. Het is niet duidelijk hoeveel geld zij hebben ingezet, en op welk moment.

Sunaks concurrenten probeerden donderdag direct een slaatje uit de gokaffaire te slaan. Keir Starmer van Labour noemde het „veelzeggend” dat Sunak Saunders niet direct had geschorst. „Als ze één van mijn kandidaten was geweest, was ze nooit meer binnengekomen”, aldus Starmer, die volgens de peilingen afkoerst op een grote overwinning. Nigel Farage van de radicaal-rechtse partij Reform zei dat de Conservatieve Partij „nog corrupter is dan zelfs haar hevigste critici konden bedenken”.


Lees ook

De campagne van Rishi Sunak is een cadeau voor Labour en voor cartoonisten

Protest in Downing Street tegen premier Rishi Sunak.