Na de containers met bananen: de cocaïne komt ook via de bulkhavens het land in

De schok is groot bij de werknemers van Bulk Terminal Zeeland als meer dan honderdvijftig politiemedewerkers op maandagochtend 6 mei een inval doen op het terrein in het dorpje Ritthem. De politiemacht is er niet voor uithalers van cocaïne, een fenomeen dat ook in de zeehaven van Vlissingen voorkomt. Ze zoeken de directeur-grootaandeelhouder en twee andere directieleden van het bulkoverslagbedrijf. Maar die zijn niet op de terminal en worden elders aangehouden.

De arrestatie van de drie directieleden is de medewerkers rauw op het dak gevallen, zegt een medewerker van het bedrijf. Ze worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, cocaïnesmokkel en valsheid in geschrift. In augustus moeten ze voor de rechter verschijnen op een eerste openbare zitting; tot dat moment blijven ze in voorlopige hechtenis.

Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen, waar Ritthem onder valt, maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid van de zeehaven. Woensdag is er een partij van 3.600 kilo cocaïne gevonden in een zending bananen vanuit Ecuador met eindbestemming Duitsland; de grootste drugsvangst in Zeeland dit jaar. „Ik denk dat we in Vlissingen meer problemen met drugssmokkel hebben omdat ze in de havens van Antwerpen en Rotterdam harder zijn gaan drukken.”

In onze haven zijn relatief meer mensen actief. Dat is kwetsbaar

Bas van Tillaar
burgemeester Vlissingen

Energietransitie

Zes weken na de inval is er ogenschijnlijk niks aan de hand bij Bulk Terminal Zeeland (BTZ). De slagbomen van het overslagterrein aan de Quarleshaven gaan om de paar minuten open voor groene John Deere-trekkers en gele Volvo-trucks die met gigantische kiepwagens vol houtsnippers het haventerrein afrijden.

De grijs-groene opslagloodsen van het overslagbedrijf zijn vol. Nu de zon even schijnt wordt de lading houtsnippers snel naar een opslagloods elders op het haventerrein gebracht zodat het spul droog naar zijn eindbestemming kan: één van de biomassacentrales in Nederland.

Elders op het terrein liggen andere stille getuigen van de energietransitie: bergen basaltblokken, stenen en grind. Het materiaal wordt gebruikt bij de aanleg van windmolenparken op de Noordzee. Daarnaast slaat het bedrijf schroot en oud ijzer over dat over de hele wereld wordt verzameld voor hergebruik.

Het bedrijf groeit snel sinds de oprichting in 2015. Sinds 2018 is de winst gegroeid van net iets meer dan 1 miljoen naar bijna 3,5 miljoen euro in 2022, het laatste jaar waarover cijfers openbaar zijn gemaakt. Sindsdien heeft het bedrijf fors geïnvesteerd. Er is bijna 10 hectare opslagruimte bijgekomen en de kade is verlengd met bijna 500 meter.


Lees ook

Drugssmokkel in kleine havens: ‘Als ze met een bamboehengel staan te vissen naar zeebaars, dan weet je het wel’

Met de zeehavenpolitie moet Zeeland de drugscriminaliteit bestrijden in de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk.

Blokken tussen bulkgoederen

De inval bij BTZ suggereert dat de cocaïnesmokkel verandert. De afgelopen jaren is heel veel aandacht gegaan naar de ‘klassieke’ smokkel via containers waarin blokken cocaïne vaak tussen ananassen, bananen of ander tropisch fruit worden verstopt. Maar het lijkt erop dat het verstoppen van blokken coke in bulkgoederen aan een opmars bezig is. In de bulkhaven van Gent zijn dit jaar al drie cocaïnezendingen onderschept. De havens in Gent en Vlissingen zijn onderdeel van het Nederlands-Vlaamse bedrijf North Sea Port, dat in handen is van lokale overheden.

Patrick Willocx, hoofdcommissaris in Gent, vertelde naar aanleiding van de inval bij BTZ tegen Omroep Zeeland dat hij zich grote zorgen maakt over deze smokkelmethode. „Het doorzoeken van een bulkschip is heel intensief”, aldus Willocx die beschrijft dat daarvoor wel dertig tot vijftig mensen nodig zijn. „Het duurt soms dagen voordat een schip helemaal leeg is en al die tijd moeten wij bij dat schip kamperen.”

Volgens Jan Janse, districtschef van de havenpolitie in Rotterdam, is er in 2024 opvallend minder cocaïne onderschept in Rotterdam. Janse denkt dat dit mede komt door de strengere controle. „Daardoor wordt het hier een stuk lastiger dan elders”, aldus Janse recent in Het Parool.

Waterbedeffect

De Vlissingse burgemeester Van den Tillaar vreest de innovatieve kracht van de mondiale drugsindustrie. „Drugscriminelen zoeken altijd naar de zwakste schakel,” vertelt hij in zijn werkkamer. Van den Tillaar is sinds 2016 burgemeester van Vlissingen en bestuurslid van de Haventafel Zeeland/West-Brabant, een overleg voor de regionale havens waar veiligheid een belangrijk onderwerp is. Om het waterbedeffect te illustreren pakt hij de cijfers over de onderscheppingen van cocaïne in Vlissingen erbij: 11.500 kilo in 2023, vergelijkbaar met de vondsten in 2022. Maar twee jaar daarvoor werd er in de haven van Vlissingen minder dan 1.000 kilo onderschept.

Volgens Van den Tillaar is de haven van Vlissingen kwetsbaar omdat er vooral klassieke overslag plaatsvindt. Naast containers met bananen worden er ook nog pallets uit het ruim van grote schepen op de kade gezet. „Dat betekent dat hier relatief meer mensen actief zijn op het haventerrein dan bijvoorbeeld in Rotterdam. Dat is kwetsbaar en daarom hebben we veel meer controle nodig.” Van den Tillaar is dan ook blij dat Vlissingen samen met de havens van Borsele, Moerdijk en Terneuzen sinds een jaar een eigen Zeehavenpolitie heeft.

Over het onderzoek naar de directie van BTZ kan Van den Tillaar geen mededelingen doen. „Dat is aan het Openbaar Ministerie. Maar we moeten ons geen illusies maken als het gaat om de smokkel via bulkgoederen. Juist omdat de stroom containers zoveel strenger wordt gecontroleerd moet de aandacht voor bulk toenemen.” Een anonieme bron, werkzaam in de opsporing in de Rotterdamse haven, is het met hem eens: „Ik vraag me af of we voldoende zicht hebben op de cocaïnesmokkel via bulkgoederen.”

Stapels stenen op de Bulk Terminal Zeeland.
Foto NRC

Een rode truck

Aan het einde van de middag ligt het terrein van BTZ aan de San Marinoweg er verlaten bij. De slagbomen gaan hier in principe om vier uur ’s middags dicht. Op het terrein staat een rode vrachtwagencombinatie met daarop een gele graafmachine te wachten op een volgende klus. Op de achterkant van de cabine van de truck is een poster van de televisieserie Penoza geschilderd met in het midden het gezicht van actrice Monic Hendrickx. Ze speelt Carmen van Walraven, een drugscrimineel tegen wil en dank. Op de zijkant van de cabine staat een andere hoofdrolspeler, met een getrokken wapen.

Aan drugssmokkel gerelateerd vuurwapengeweld is Vlissingen vooralsnog bespaard gebleven, en de burgemeester hoopt dat dat zo blijft. „We weten allemaal dat drugscriminelen nietsontziend te werk gaan. Om de goede naam en faam van de haven van Vlissingen te behouden, doen we veel aan preventie en bewustwording bij ondernemers en personeel.”