VS: IS-kopstuk gedood in Syrië

Het Amerikaanse leger heeft zondag een hooggeplaatste functionaris van de Islamitische Staat (IS) om het leven gebracht in Syrië. Dat meldt Centcom, het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in het Midden-Oosten, woensdag in een bericht op X. Volgens het Amerikaanse leger gaat het om IS-kopstuk Usamah Jamal Muhammad Ibrahim al-Janabi. Meer informatie over de man of over zijn rol binnen de IS heeft Centcom niet bekendgemaakt.

Volgens het Amerikaanse leger zijn er bij de luchtaanval op de IS-leider geen burgers omgekomen. Met de dood van Al-Janabi zegt het Amerikaanse leger toekomstige terreuraanvallen van IS te willen verstoren en voorkomen. Momenteel zijn er nog zo’n 700 Amerikaanse militairen gestationeerd in Syrië om te voorkomen dat de IS opnieuw de strijd aangaat, aldus de Verenigde Staten. Ondanks de militaire overwinning op IS in 2019 zijn er namelijk nog altijd cellen van de extremistische islamitische groep actief in Syrië.

De Amerikaanse militairen worden in Syrië ingezet in gebieden die worden gecontroleerd door de Koerdische militie YPG en haar bondgenoten. Sinds het begin van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober in de Gazastrook ligt de aanwezigheid van de VS, als belangrijkste bondgenoot van Israël, nog meer onder vuur. Zo hebben pro-Iraanse strijders meermaals aanvallen uitgevoerd op de Amerikaanse militaire bases in Syrië.