Duitsland staakt gesprekken over aankoop Duitse activiteiten Tennet

De Duitse regering wil niet door met de overname van de Duitse activiteiten van Tennet. Dat meldt de Nederlandse netbeheerder donderdag op haar website. De onderhandelingen liepen al meer dan een jaar. Volgens Tennet staakte Berlijn de deal „vanwege budgettaire uitdagingen”.

De verkoop van de Duitse tak zou Tennet, een staatsonderneming, naar schatting 20 tot 25 miljard euro moeten opleveren. Tennet zou daarmee het hoogspanningsnet in Nederland kunnen uitbreiden en overbelasting van het stroomnet kunnen verhelpen. Het staatsbedrijf ontving begin dit jaar van het demissionaire kabinet wel een lening van 25 miljard euro voor de jaren 2024 en 2025, maar volgens berekeningen van Tennet is die injectie onvoldoende voor de lange termijn.


Lees ook

Kabinet wil Duitse tak van Tennet verkopen, tegen wil van de netbeheerder in

Hoogspanningsmasten in het Duitse Schleswig-Holstein. Tennet speelt een cruciale rol als beheerder van het hoogspanningsnetwerk in Nederland en in een deel van Duitsland.

Demissionair minister Steven van Weyenberg (D66, Financiën) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer „teleurgesteld” te zijn dat de onderhandelingen niet tot resultaten hebben geleid. „Deze ontvangst was in 2024 wel begroot.” Volgens hem veroorzaakt de afgeschoten deal een begrotingstekort van 1,6 miljard euro en is er „op de korte termijn” een aanvullende oplossing nodig om het stroomnet te financieren. Al in mei onderzocht de netbeheerder een beursgang, om de Duitse tak te verkopen. Tennet heeft nu aangekondigd aan verder te kijken naar private en publieke partijen voor de verkoop van het Duitse deel, aangemoedigd door Berlijn.