No man’s land met vijf sterren

De Zeekr 001 roept twee vragen op, die naar zijn herkomst en die naar zijn soort. Zijn geografische identiteit is onontwarbaar multiculti. Zeekr is een nieuw merk van het Chinese Geely-concern, ook thuishaven van Volvo, Lynk, Lotus, Volvo en Polestar. Het ontwerp ontstond in Zweden, maar zijn aura is Chinees, met de klinische, statenloze luxe die ik van andere Chinese merken met ambitie ken. Behaaglijk, voor de swing een chique designlichtshow in de deuren, interieurkleuren expressief maar gedekt licht- en donkergrijs, messing sieraccenten. Zen met een griffel. Het wordt alleen nooit jouw huis, het blijft een hotelketen, een no man’s land met vijf sterren.

De vorm is even onclassificeerbaar. De verwarring over de 001 is breed. De RDW rubriceert hem als hatchback. Zeekr noemt hem een shooting brake, een station-achtige niet-stationcar. De databank van het tijdschrift Autoweek voert hem als suv op en zelfs daar valt iets voor te zeggen. Het is een statenloos non-binair tussending, imposant maar ongrijpbaar. Kind van een aanstaande wereldcultuur die ook in de auto-industrie ooit individuele stijlkenmerken tot onkenbaarheid neutraliseert. Achterlichten, beeldschermen, de alcantara-achtige stoffen: ze vertegenwoordigen het niet meer tot één oorsprong te herleiden gemiddelde van alles. De aluminium roostertjes voor de speakers, de gaatjes scherp als een scheerblad, zijn het visitekaartje van alle Europese premiummerken. De automaatpook is een muis-achtige controller uit de stijlcatalogus van Lexus, maar je zag hem ook elders, geen idee meer waar. Op het stuur links en rechts touchpads zonder symbolen, stilistisch voorsorterend op naadloze versmelting met de betere mainstream. Het nieuwe esperanto is een beeldtaal. De fluïde identiteiten van het gendertijdperk anticiperen paradoxaal op een algehele transitie van het bijzondere naar het algemene. Het is met auto’s namelijk als met mensen: hoe specialer ze willen zijn, hoe anoniemer ze worden, want ze manifesteren hun onderscheidingsdrang allemaal op dezelfde manier. Zo slaat de samenleving de weg naar opheffing van de individualiteit in, het ware ik waar iedereen zo kansloos naar op zoek was dat we het na eeuwen geestgraven blijkbaar liever kwijt dan rijk zijn. Weten we toch wat de 001 echt is. Een voorprogramma.

Afbeelding met meerdere focuspunten die samen een verhaal vormenZoom in voor alle details van de Zeekr 001Klik op de punten voor uitleg over de details
Foto Merlijn Doomernik

Opvallende conclusie

De 001 is wel een heel goede EV die een opvallende conclusie uitlokt: het lijkt wel een Volvo, gezegend met alle goede eigenschappen die traditionele Volvo-rijders tot en met de 940 en 850 aan dat merk toeschreven. Rust, beheerstheid, hoge kwaliteit. De stoelen verraden hem. Die zijn niet Zweeds maar Frans, Frans zacht. Fijn zacht.

De Zeekr Long Range heeft 272 pk, meer dan genoeg voor 2.200 kilo auto, en is met een batterijcapaciteit van 94 kWh gemaakt voor lange reizen. Na 180 kilometer van Zeist naar Groningen staat het batterijpeil op 69 procent en dan heeft hij nog 370 kilometer over. De volgende dag ligt het verbruik bij slechter weer aanzienlijk hoger, hoewel een restcapaciteit van 50 procent na 236 kilometer rijden keurig is. Bij pomp- en laadstation De Hackelaar ter hoogte van Muiden heb ik nog 33 procent batterijlading. Onder gunstige omstandigheden had ik Groningen vanaf hier nog steeds gehaald.

Touchpads links en rechts van de symbolen op het stuur.
Zachte, alcantara-achtige stoffen, perfect afgewerkte speakerroosters
Soortgelijke bizar uitlopende achterlichten zag je bij zoveel concurrenten dat je vergat wie ze verzon.
In de deur een ’s nachts discreet blauw oplichtend rasterwerk.

Foto’s: Merlijn Doomernik

Nu eens zien hoe vlot hij snellaadt, volgens fabrieksopgave 200 kW. De Hackelaar is vol, en wat blijkt? De Zeekr wil me op de A1 laten omdraaien naar het laadstation aan de overkant, Honswijck. Wellicht weet de online routegeleiding dat Fastned De Hackelaar geen vrije laadpaal heeft, maar je dan domweg terugsturen lijkt me niet de juiste weg. Door naar Hoofddorp, waar de supersnelladers bezet zijn maar de 001 aan de 150 kW-lader tot 80 procent continu 150 pompt, prima. Je moet wel ruimte hebben. Voor stadsbewoners is de 001 een no-go. Met een breedte van 1.99 meter exclusief buitenspiegels moeten parkeergarages en wasstraten streng worden gemeden. Verder word je in de 001 voortdurend adviserend of vermanend toegesproken in een AI-gegenereerd Nederlands dat je creatief moet hertalen om het te snappen. ‘Voorwaardelijke batterij om snel opladen te garanderen’ betekent waarschijnlijk ‘voorverwarming batterij’, ‘uitgaan neem links twee rijbaan’ gewoon ‘linkerbaan aanhouden’. Als Geely straks het echte Volvo dit concernplatform in een pseudo-Volvo laat vertalen is dat bugje van de baan.

Ik verheug me nu al op de stelligheid waarmee het merk de bastaard gaat verkopen als een echte Zweed. Mensen, merken, wij bestaan niet meer, en wij zijn erger dan AI; wij geloven nog in onszelf.