Dijkstra: akkoord gesloten tussen alle kinderhartcentra, umc’s gaan samenwerken

De vier Nederlandse kinderhartcentra in Utrecht, Leiden/Amsterdam, Rotterdam en Groningen, hebben een „bestuurlijk akkoord” gesloten over de manier waarop ze alle vier hun werk gaan voortzetten. Dat heeft demissionair minister Pia Dijkstra (Volksgezondheid, D66) woensdag aan de Tweede Kamer laten weten. Voormalig minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) besloot vorig jaar de centra in Utrecht en Leiden/Amsterdam te sluiten, en alleen die in Rotterdam en Groningen open te houden.

Dat had te maken met het aantal patiënten: jaarlijks worden zo’n 1.200 kinderen met een hartafwijking geboren. Voor die hoeveelheid zijn vier kinderhartcentra te veel, concludeerde Kuipers. Vooral omdat er niet genoeg gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen zijn. En als er meer patiënten per locatie zouden worden behandeld, zouden artsen ook meer ervaring kunnen opdoen.

Ouders van jonge patiënten en de ziekenhuizen die hun kinderhartafdelingen zouden moeten sluiten, kwamen in opstand tegen de beslissing. De hele kinder-IC van het umc in Leiden zou „instorten” als de jonge hartpatiënten er niet meer behandeld zouden mogen worden, zei Arno Roest, plaatsvervangend hoofd van het kinderziekenhuis, destijds. De kinderhartcentra in Utrecht en Leiden/Amsterdam stapten naar de rechter en kregen afgelopen februari gelijk: de beslissing van Kuipers was onvoldoende „zorgvuldig gemotiveerd en feitelijk onderbouwd”.

Demissionair minister Dijkstra besloot toen niet in hoger beroep te gaan, maar met de umc-afdelingen te gaan praten. De vier hartcentra zijn volgens Dijkstra nu al intensiever gaan samenwerken. Er is een „landelijk multidisciplinair overleg” gekomen, jaarlijkse gezamenlijke evaluaties. En er is een lijst met afspraken om de „verdere verbetering van de kwaliteit, continuïteit en toegankelijkheid van de zorg voor kinderen” te waarborgen.


Lees ook

Ouders van hartpatiënten koesteren band met hun behandelaars: ‘We willen hier niet weg’

Daan (2)  krijgt bij een hartoperatie een andere hartklep in het UMC Groningen. Hier krijgt hij een röntgenfoto van het hart