‘Dodental bij hadj in Mekka stijgt boven 600’, Saoedi-Arabië noemt extreme hitte als oorzaak

Meer dan zeshonderd pelgrims zijn omgekomen bij de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Saoedi-Arabië. De meeste sterfgevallen zijn te wijten aan de enorme hitte in Mekka, waar het woensdag bijna 52 graden was. Zo’n 1,8 miljoen moslims zijn op pelgrimstocht naar Mekka. Het dodental komt uit op 645, zo meldt het Franse persbureau AFP woensdag op basis van cijfers uit verschillende landen.

De hadj duurt een week. Volgens de islamitische traditie moet elke moslim in zijn leven zeker één keer op bedevaart naar Mekka, de heilige stad. Door de enorme drukte vielen in het verleden ook vaak dodelijke slachtoffers. Vorig jaar zouden zeker 240 moslims zijn omgekomen.

Naast de drukte speelt de hitte dit jaar ook een rol bij de bedevaart, waar inmiddels melding is gemaakt van sterfgevallen uit Egypte, India, Jordanië, Indonesië, Iran, Senegal, Tunesië en Irak. Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte ook melding van één dodelijk slachtoffer uit Nederland.

Waarschijnlijk loopt het dodental nog verder op: via sociale media komen wanhopige berichten binnen van achtergebleven familieleden die al dagen niks meer hebben gehoord. Ze vrezen voor een vermissing of overlijden. De Saoedische autoriteiten lieten tot dusver weinig los over de vele sterfgevallen, maar noemen de hitte wel als voornaamste doodsoorzaak.