De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un staat bekend als liefhebber van mooie auto’s, dus hij is vast blij met de Russische Aurus-limousine die Vladimir Poetin hem woensdag cadeau deed tijdens zijn bezoek aan Pyongyang. De Russische president bezit er zelf ook een, die hij uitvoerig door liet Kim bewonderen toen die in september vorig jaar Rusland bezocht. Naderhand stuurde Poetin ook al een exemplaar van de luxe wagen naar Noord-Korea, dus nu heeft Kim er twee. Poetin nam verder onder meer een theeservies en een dolk voor zijn gastheer mee, meldde het Russische persbureau Tass.
Zeker de schenking van de auto en de dolk zijn een openlijke schending van de VN-sancties tegen Noord-Korea, die formeel ook door Rusland worden gesteund. Die verbieden de overdracht van wapens, en ook van luxegoederen aan het regime in Pyongyang.
Munitie en raketten
De afbraak van het sanctieregime stond inderdaad hoog op de agenda tijdens de ontmoeting. Niet alleen tegen Noord-Korea zijn al jaren strenge maatregelen van kracht, ook tegen Rusland hebben westerse landen vanwege de invasie in Oekraïne veel handelsbeperkingen ingesteld. In een ingezonden stuk in de Noord-Koreaanse partijkrant Rodong Sinmun noemde Poetin de sancties voorafgaand aan zijn bezoek „eenzijdige en illegale beperkende maatregelen”. Ook kondigde hij aan dat de twee landen zouden werken aan alternatieve mechanismen voor handel en betalingsverkeer, die zich aan westerse invloed zullen onttrekken.
Lees ook
‘Sancties tegen Noord-Korea werken niet als ze niet worden toegepast’
Eerder dit jaar maakte een Russisch veto in de VN-Veiligheidsraad al een einde aan het deskundigenpanel dat vijftien jaar lang toezicht hield op de sancties tegen Noord-Korea. Rusland overtreedt die sancties op steeds grotere schaal. Er zijn veel aanwijzingen dat het illegaal olie verscheept naar Noord-Korea, dat in ruil grote hoeveelheden munitie en ook ballistische raketten levert die in Oekraïne worden gebruikt. Ook stuurt Noord-Korea dwangarbeiders naar Rusland, en mogelijk ook naar de bezette Donbas-regio in Oekraïne, om personeelstekorten op te vangen die door de Russische mobilisatie zijn ontstaan.
Behalve olie lijkt Rusland ook militair-technologische steun aan Noord-Korea te bieden. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van spionagesatellieten, en mogelijk ook raketten en onderzeeërs.
Wederzijdse militaire steun
Kim en zijn gast werden woensdagmorgen in Pyongyang, onderweg naar hun bespreking in het Kumsusanpaleis, toegejuicht door een menigte Noord-Koreanen op het Kim Il-sung-plein. Daar stonden kinderen met ballonnen, vlaggen en portretten van beide leiders sierden de straten.
Na afloop haalde Poetin opnieuw uit naar de sancties tegen Noord-Korea, die volgens hem „herzien” moeten worden, en naar militaire samenwerking tussen Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten. Kim herhaalde zijn „volledige steun” voor de Russische oorlog in Oekraïne.
Ook kondigden beide leiders een verdrag aan dat een „alomvattend strategisch partnerschap” bewerkstelligt. Daarin staan afspraken over samenwerking op een brede waaier aan gebieden, van handel en wetenschap tot toerisme en culturele uitwisseling. De meeste aandacht zal echter uitgaan naar de belofte van „wederzijdse steun in geval van agressie” tegen een van beide landen. Details over die afspraak zijn nog onduidelijk, omdat het document niet openbaar is gemaakt. Maar Poetin wees tijdens een persconferentie op westerse aankondigingen van levering van lange-afstandsraketten en F-16’s aan Oekraïne, waarmee Russisch grondgebied zou kunnen worden geraakt.