Inspectie: medewerkers en asielzoekers Ter Apel lopen ‘onacceptabel risico’ op geweld

Het personeel dat werkt in het asielzoekerscentrum in Ter Apel kan de veiligheid daar niet langer garanderen. Ook de politie komt personeel tekort, terwijl in het azc sprake is van „een zeer ernstige veiligheidssituatie”: medewerkers en asielzoekers „een onacceptabel risico” lopen op geweldincidenten. Tot die conclusie komt de Inspectie Justitie en Veiligheid woensdag. De situatie in het Groningse dorp is al langer nijpend — en verbetert nauwelijks.

De toezichthouder roept het kabinet daarom op om de veiligheid te verbeteren door te zorgen voor meer politieagenten, boa’s en bevoegde medewerkers in en om het terrein in Ter Apel. Het personeel dat nu in het azc werkt, zo oordeelt de inspectie, is „niet bevoegd of onvoldoende getraind om geweldsincidenten aan te pakken of te voorkomen”. Daardoor zijn nu al verschillende mensen gewond geraakt.

Nieuw zijn de waarschuwingen allerminst: eind vorig jaar concludeerde de inspectie al dat het risico op geweldsincidenten in Ter Apel toenam. In 2022 droeg de inspectie het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op een einde te maken aan de vele overnachtingen van asielzoekers in de buitenlucht. Dat gebeurde omdat het opvangcentrum zelf onvoldoende ruimte was. Inmiddels slaapt niemand meer buiten en is binnen meer ruimte gecreëerd, maar dat resulteerde nog niet in een veiligere situatie.