Invoering van nieuw toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten per 1 juli is ‘onverantwoord’ door personeelstekort, waarschuwen toezichthouders

Nederland is niet klaar voor de invoering per 1 juli aanstaande van het nieuwe toezichtstelsel voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Het toezicht dat nodig is om te controleren of AIVD en MIVD zich aan de regels houden, is niet tijdig gerealiseerd omdat het hiervoor benodigde gespecialiseerd personeel en de goede huisvesting ontbreken. Invoering van het nieuwe wettelijk regime op 1 juli is daarom „onverantwoord”.

Dat stellen de twee toezichthouders op de geheime diensten tegenover NRC. Het gaat om de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) en de Toetsingscommissie Inzet Bevoegheden (TIB). De laatste spreekt over een ,,dreigende afschaling van toezicht terwijl ons juist opschaling was beloofd”. De CTIVD zegt tevens belangrijke onderzoeken te hebben moeten uitstellen, ook door personeelsgebrek. Het gaat om onderzoek naar de uitwisseling van privacygevoelige gegevens van burgers tussen AIVD en andere overheidsdiensten, en naar aanleiding van klachten over de soms lange screeningsonderzoeken door de diensten.

Het demissionair kabinet-Rutte erkent dat er grote zorgen zijn bij de toezichthouder. In een reactie tegenover NRC zeggen de drie betrokken ministeries (Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie) dat premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge en minister Kajsa Ollongren „op korte termijn” de Tweede Kamer over de kwestie zullen inlichten. „De zorgen die de CTIVD nu uit over het werven en huisvesten van nieuwe collega’s, nemen we uiteraard serieus”, aldus een verklaring van de drie ministeries. Of de invoeringsdatum van 1 juli wordt uitgesteld, zeggen de ministeries niet. Haagse bronnen denken dat de nieuwe wet gefaseerd wordt ingevoerd.

Staatsgeheim materiaal

Het rommelt al langer tussen toezichthouders en geheime diensten. Eerder dit jaar trad om onduidelijke redenen Nico van Eijk, de voorzitter van de CTIVD af. Hij heeft nog geen vaste opvolger gekregen. Een ander lid van de Commissie vertrekt komend najaar. Ook vraagt de toezichthouder zonder succes om modernisering van verouderde ICT.

Ten slotte was er in toezichtkringen irritatie over de hoge druk die de diensten legden op kabinet en parlement om de regels van het toezicht aan te passen. Zowel AIVD als MIVD zeiden niet uit de voeten te kunnen met de Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WiV) die vanaf 2018 gold. Die bond de diensten tezeer aan toezicht vooraf. Dat ging volgens de diensten te traag en maakte het toezicht onnodig ingewikkeld, zeker gelet op de sterk toegenomen cyber-dreigingen van bijvoorbeeld Rusland, China en Iran.

Een nieuwe tijdelijke wet diende uitkomst te bieden. Die verschuift het ‘toezicht vooraf’ naar toezicht tijdens gevoelige operaties, en erna. Beide toezichtfuncties zouden door de CTIVD worden uitgevoerd. Daarvoor was extra personeel nodig alsmede goede (beveiligde) huisvesting. Gezien de toegang van de CTIVD tot uiterst gevoelige acties en staatsgeheim materiaal, moeten zowel werkruimtes en gebruikte elektronische systemen maar ook de directe omgeving intensief beveiligd worden.

Inlichtingen-expert Bert Hubert die eerder lid was van de TIB, zegt hierover: „Toezicht ‘tijdens en achteraf’ is ingewikkeld. De CTIVD kan het werk alleen stilleggen als onomstotelijk bewezen is dat de inzet onrechtmatig is. Het is technisch zwaar werk om dat te bewijzen. Dat vergt veel gespecialiseerde en kundige toezichthouders.”


Lees ook

Zorg over kabinetsvoorstel: nog beperkter toezicht op de geheime diensten

Hoofdkantoor van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Volgens een kabinetsvoorstel zouden inlichtingendiensten meer vrijheid in hun onderzoek moeten krijgen.

Het kabinet maakte twee jaar geleden wel geld vrij voor extra personeel bij de CTIVD – tien fte – maar verzuimde volgens de toezichthouder passende huisvesting te regelen. Daarop werd de werving van nieuw personeel stop gezet.

„Nu zitten we op zolder bij de Raad van State”, vertelt secretaris-directeur Kristel Koese. „Die ruimte is nu al te klein voor onze huidige werkzaamheden. Als alternatief werd ons ruimte geboden in het gebouw van het AIVD in Zoetermeer. Dat zou betekenen dat we in het pand terechtkomen van uitgerekend degenen van wie we het werk moeten controleren. Dat is voor ons onaanvaardbaar, gezien onze onafhankelijke positie.”