Eerste Kamer stemt in met omstreden datadeelwet, tegenstanders vrezen nieuwe Toeslagenaffaires

De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden (WGS), die gegevensuitwisseling tussen overheidsdiensten en onder meer banken en woningbouwcorporaties legaliseert. Het demissionaire kabinet wil daarmee fraude beter kunnen bestrijden en de georganiseerde criminaliteit beter aan kunnen pakken. Tegenstanders vrezen voor nieuwe Toeslagenaffaires, omdat mensen op verkeerde lijstjes terecht kunnen komen zonder dat ze zich daartegen kunnen verweren.

In de Eerste Kamer stemden behalve de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie – de partijen die samen het huidige demissionaire kabinet vormen – ook PVV, BBB, JA21, SGP, 50Plus en OPNL voor het wetsvoorstel. De fracties van GroenLinks-PvdA, PvdD, SP, FVD en Volt stemden tegen.


Lees ook

Aan datadeelwet kleven nogal wat risico’s voor de burger

Er zitten allerlei beperkingen aan het uitwisselen van informatie over burgers, wat publiek-private samenwerkingsverbanden minder effectief maakt.

Demissionair minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid (VVD) is blij dat haar omstreden wet is aangenomen. „De huidige regels zijn nu vaak onduidelijk, complex en niet toegesneden op samenwerking”, zegt ze in een persbericht. „Dat is niet bevorderlijk voor een zorgvuldige uitwisseling van informatie”.

De nieuwe datadeelwet heeft betrekking op samenwerkingsverbanden op het gebied van zorg en veiligheid, in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit en in de aanpak van witwassen en crimineel vermogen. Zo kunnen bijvoorbeeld gemeenten informatie uitwisselen met de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst, maar ook met banken, woningbouwcorporaties en met de voedsel- en warenautoriteit en arbeidsinspectie.