Slowakije steunt benoeming Rutte tot NAVO-baas

De president van Slowakije, Peter Pellegrini, is bereid de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO te steunen. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Van alle NAVO-lidstaten zijn Slowakije, Roemenië en vooral Hongarije tegen Ruttes benoeming.

De uitspraak van Pellegrini aan Reuters volgt vlak na het bericht dat Rutte in Brussel maandag met Viktor Orbán, de premier van Hongarije, in gesprek is gegaan over zijn bezwaren tegen de kandidatuur van de demissionair premier. Hongarije is de belangrijkste tegenstander van Ruttes benoeming, onder meer omdat Rutte zich in 2021 uitsprak tegen de anti-lhbtiq-wet in Hongarije.

Maandag liet een woordvoerder weten dat Orbán en Rutte hebben afgesproken „om naar de toekomst te kijken”. Wat daarmee wordt bedoeld is nog onduidelijk.

Nu Slowakije bereid is Rutte te steunen en gesprekken met Orbán in het voordeel van Rutte lijken te bewegen, ligt Roemenië als laatste NAVO-lidstaat nog dwars. Roemenië heeft geen steun uitgesproken richting Rutte, omdat dat land een eigen kandidaat voordraagt: Klaus Johannis.


Lees ook

Benoeming Rutte tot NAVO-baas bijna rond na ontmoeting met Orbán

Demissionair premier Mark Rutte maandag bij aankomst voor de informele EU-top in Brussel.