Nederland voldoet aan NAVO-norm defensie, net als 22 andere landen

Zeker 23 leden van de NAVO halen dit jaar de doelstelling om 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uit te geven. Het is voor het eerst dat zoveel landen de NAVO-norm halen, dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Washington. Ook Nederland haalt voor het eerst dit doel, blijkt uit cijfers van de NAVO.

Het geschatte aantal landen dat aan de norm voldoet is bijna vier keer zo veel als in 2021, toen slechts zes landen het doel bereikten. Dat was voor de invasie van Oekraïne door Rusland in 2022. In februari leek Nederland het doel niet te halen, maar het demissionaire kabinet trok dit voorjaar extra geld uit om aan de NAVO-norm te voldoen.

„Heel fijn nieuws”

Dat Nederland eindelijk de 2 procent haalt is „heel fijn nieuws”, zei demissionair premier Mark Rutte na een informele bijeenkomst met de EU-regeringsleiders in Brussel. Het gaat volgens Rutte niet om een eenmalige uitschieter, maar om een ingezette koers voor langere tijd. „Als je ziet wat er in de wereld aan de hand is, dan moeten we gewoon ons eigen broek kunnen ophouden.”

Sinds 2006 hebben NAVO-leden afgesproken om ten minste 2 procent van hun bbp aan defensie te besteden, maar slechts enkele hebben dit doel ooit gehaald. Daarover zijn de Verenigde Staten, de grootste militaire macht van het bondgenootschap, gefrustreerd. Sinds de oorlog in Oekraïne is de bereidheid bij NAVO-leden om de doelstelling te halen gegroeid. „Europeanen doen meer voor hun collectieve veiligheid dan een paar jaar geleden”, zei Stoltenberg in Washington.