Bij de Ikjesmarathon in Utrecht gaan inzenders nonstop eigen ikjes voorlezen

Het ‘ikje’ wordt groots gevierd deze zomer. Het internationaal literatuurfestival Utrecht (ILFU) organiseert een landelijke ‘Ikjes-marathon’ de komende maanden. Heel Nederland mag een 120-woorden-ervaring insturen, en de inzenders van deze ikjes maken kans om zondag 22 september mee te mogen doen aan de non-stop Ikjes-voorleesmarathon in Utrecht.

Uitverkoren inzenders lezen daar op het podium van de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein hun eigen ikje voor. Ze krijgen gezelschap van bekende schrijvers, nationaal en internationaal, die ook hun ikje voorlezen, als gast van het literair festival ILFU dat van 22 september tot en met 5 oktober wordt gehouden.

Het ILFU ziet het ikje, de rubriek waarin lezers van NRC al 21 jaar hun persoonlijke ervaringen beschrijven in maximaal 120 woorden, als een literaire vertelvorm: het ultrakorte verhaal (UKV).

In de woorden van het festival zelf: „Het Ikje, waarin de persoonlijke ervaring centraal staat, sluit aan bij de huidige hausse aan autofictie, autobiografie en memoires, én bij het motto van ILFU van dit jaar: I am many stories.” Vandaar dat het literair festival met instemming van NRC het ikje omarmt en op een internationaal literair podium wil tillen. Ook op station Utrecht Centraal zullen marathon-ikjes in oktober een week te lezen zijn.

Speciale Ikjes-marathonsite en schrijfworkshop

De normale ikjes-inzendingen voor de NRC Achterpagina en online gaat in die periode gewoon door op het gebruikelijke mailadres [email protected].

Maar wie ikjes wil insturen voor de Ikjes-marathon, moet dat doen via de site van het festival ilfu.com. Dat kan vanaf vandaag tot 5 oktober. Je mag maximaal drie ikjes insturen, in de taal die je het beste past. Het ikje gaat daarmee, dankzij literair festival ILFU dus internationaal.

De eisen die verder aan het marathon-ikje gesteld zijn, zijn dezelfde als die van het NRC-ikje: „Een ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden.”

Vanaf 1 augustus lanceert het ILFU een speciale site, waarop alle aan het festival ingezonden ikjes tot en met 5 oktober te lezen zijn.

Welke inzenders hun ‘ikje’ mogen komen voordragen tijdens de non-stop Ikjes-marathon op 22 september in Utrecht, dat bepaalt het festival. Hun redactie kiest ook de tien origineelste ikjes uit de ILFU-inzendingen. Die worden met een prijs van elk 500 euro beloond. Tijdens de festivalweken (22 september t/m 5 oktober) zal een aantal geselecteerde ILFU-ikjes op de NRC Achterpagina gepubliceerd worden.

Het ILFU wil graag heel Nederland aan het ikjes-schrijven krijgen. Vandaar dat het festival ook voor deelnemers live en online speciale ‘ikjes-schrijfworkshops’ gaat organiseren. Bovendien wil het festival onder meer voor het onderwijs een ikjes-lesbrief ontwikkelen. Want „in iedereen schuilt een ikje” aldus het festival. En ILFU wil met hun eenmalige Ikjes-marathon helpen die beknopte literaire zelfexpressie te stimuleren. Eind 2024 wil ILFU een scheurkalender met de ingezonden ikjes voor de Ikjesmarathon uitgeven.

Internationale schrijvers

Daarnaast is ILFU ook een internationaal literatuurfestival, met verschillende programma-onderdelen: „14 dagen literatuur, muziek, feest”, aldus het festival zelf, waar zo’n 200 schrijvers, nationaal en internationaal, optreden voor ongeveer 20.000 bezoekers. De komende maanden zal het festival bekend maken welke internationale schrijvers te gast zullen zijn. Op eerder festivaledities waren dat onder meer Margaret Atwood, Jeanette Winterson, Chimamanda Ngozi Adichie en David Mitchell. Ook een dag voor young adult literatuur (YALFU, 29 september) en de Nacht van de Poëzie (op 5 oktober) zijn onderdeel van ILFU.