Zeker elf doden en tientallen vermissingen nadat twee migrantenboten zonken voor Italiaanse kust

Bij een schipbreuk voor het Italiaanse eiland Lampedusa zijn maandag ten minste tien migranten omgekomen. Elders op de Middellandse Zee, voor de kust van de Zuid-Italiaanse regio Calabrië, sloeg maandag een boot om. Daarbij viel een dode en raakten zeker 64 mensen vermist. De Duitse hulporganisatie ResQship, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben dat laten weten.

De elf doden bij Lampedusa bevonden zich in het benedendek van een houten boot die zinkende was. Het benedendek stond al onder water toen hulpverleners van ResQship langszij kwamen. Volgens de UNHCR en het IOM zijn de slachtoffers afkomstig uit Syrië, Egypte, Pakistan en Bangladesh. De hulporganisatie wist 51 andere opvarenden nog wel te redden. „Twee van hen waren bewusteloos, ze moesten worden losgemaakt met een bijl”, schrijft ResQship op sociale media. Volgens de UNHCR en het IOM komen de slachtoffers uit Syrië, Egypte, Pakistan en Bangladesh.

Een ander, uit Turkije vertrokken zeiljacht, vatte tweehonderd kilometer voor de kust van Calabrië vlam, in het deel van de zee waar de Italiaanse en Griekse hulpverleningszones elkaar overlappen. Vervolgens sloeg de boot om, waarna een Frans schip een noodoproep verstuurde. Zeker een persoon kwam om het leven. De Italiaanse kustwacht heeft elf migranten gered, onder wie een zwangere vrouw. Zij zijn naar de haven van de Italiaanse stad Roccella gebracht. Ruim 64 anderen zijn nog vermist.

Dit jaar zijn volgens de Verenigde Naties al 749 migranten gestorven of vermist geraakt op de Middellandse Zee, sinds 2014 gaat het om meer dan 23.500 slachtoffers. Dat maakt de Middellandse Zee een van de dodelijkste migratieroutes ter wereld.