Rijkswaterstaat wil toch geen staalslakken in de Westerschelde

Rijkswaterstaat gaat een vaargeul in de Westerschelde toch niet laten verstevigen met zogenoemde staalslakken, een restproduct uit de staalproductie. Dat bevestigt een woordvoerder maandag na eerdere berichtgeving van NRC over het materiaal.

Staalslakken, in Nederland afkomstig van Tata Steel, worden veel toegepast in met name de weg- en waterbouw. Rijkswaterstaat was voornemens met het steenachtige materiaal een vaargeul bij Ossenisse (Zeeuws-Vlaanderen) te verstevigen, een cruciaal stuk van de Westerschelde waar het scheepverkeer naar Antwerpen passeert.

In Zeeland ontstond hier veel weerstand tegen. Onder meer de gemeente Terneuzen, de provincie Zeeland en de Zeeuwse Milieufederatie fel tegen. Dit vanwege de milieuschandalen rond staalslakken van de afgelopen jaren. Onder meer in Eerbeek en Spijk, beide in Gelderland, trad grootschalige bodemvervuiling op nadat daar staalslakken waren gebruikt.

Onder meer het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) uitten zich vorig jaar kritisch over het gebruik van staalslakken. Ze zouden niet altijd goed worden toegepast, met milieuschade tot gevolg. Staalslakken, die veel zware metalen bevat, zijn volgens het RIVM vermoedelijk ook de oorzaak van gezondheidsklachten bij omwonenden, zoals huidirritatie. Vooral bewoners van Eerbeek kampten met dit soort klachten.

De problemen met staalslakken ontstaan wanneer ze in contact komen met grondwater of regenwater. Voor problemen in bewegend water, zoals de Westerschelde, bestaan geen indicaties. Deze toepassing geldt als veilig, en volgens het beleid van Rijkswaterstaat – dat is opgesteld door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – moet de overheidsinstantie daarom aannemers toestaan staalslakken te gebruiken. Zelf kan Rijkswaterstaat geen bouwmaterialen voorschrijven.

Alternatieven

Vanwege de grote weerstand in de regio besloot Rijkswaterstaat de demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers (VVD), te vragen of ze in dit specifieke geval niet toch alternatieve materialen mocht voorschrijven. Daar is nu toestemming voor gekomen uit Den Haag, zo heeft Rijkswaterstaat gemeld.


Lees ook

Bouwers vinden staalslak ideaal materiaal, maar als het misgaat is de schade groot

Een kraanschip werkt aan de versteviging van de oever bij de Vlissingse boulevard. De versterking bestaat uit staalslakken en stenen.

De organisatie benadrukt dat ze van mening is dat staalslakken veilig kunnen worden toegepast en dat het gaat om een eenmalige uitzondering. Daarbij speelt volgens een woordvoerder mee dat Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer deels eigenaar zijn van de locatie waar de staalslakken moeten worden toegepast, en beide organisaties tegen zijn.