17 procent minder migranten in 2023

Het aantal migranten dat in 2023 naar Nederland kwam is, ondanks een wereldwijde stijging, met 17 procent gedaald ten opzichte van 2022. Het totaal aantal mensen dat in 2023 naar Nederland kwam was 332.863. Dat blijkt uit een rapport dat vrijdag door het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgebracht.

Dat het aantal migranten vorig jaar met bijna eenvijfde is gedaald, is opvallend. In de zomer van vorig jaar viel het kabinet-Rutte IV namelijk omdat de VVD, D66, ChristenUnie en CDA het niet eens konden worden over maatregelen om migratie te beperken.

Het aantal migranten in 2023 is dus gedaald. Het aantal mensen dat voor asiel naar Nederland kwam was volgens het rapport relatief klein. Desondanks wordt gesproken van een „bewogen migratiejaar” met „hoge druk op de asielopvang”.

Ook is in het rapport gekeken naar de maatregelen die zijn genomen om grip te krijgen op migratie. Zo wordt gesproken over de samenwerking met Marokko die volgens de onderzoekers heeft geleid tot hogere terugkeercijfers.